Hutně a chutně 9/2014

Číslo

„Problém pražské ČSSD se dá označit za genetický. Už dávno zapomněla, co ji odlišuje od politické pravice. I proto si mohla například ve čtvrtém obvodě dovolit vytáhnout do boje s ‚pouličními živly‘. Víc než hodnotám rozumí pragmatismu, technologii moci.

…Když k jednacímu stolu usednou předsedové pražských organizací ČSSD a ANO, potkají se Karel Klíma a exsociální demokratka Radmila Kleslová, staří dobří známí, kteří Petru Hulinskému pomáhali kočírovat ČSSD už v temných dobách, kdy na Mariánském náměstí hnízdil Kolibřík,“ reagoval na pražské výsledky Lukáš Jelínek v Deníku Referendum.

Zatímco Brno 1 se radovalo z vítězství Matěje Hollana a jeho Žít Brno, volby v pražském Suchdole vyhrálo Sdružení občanů Suchdola (SOS Suchdol), vedené starostou Petrem Hejlem. Získalo 68,75 % hlasů a 11 mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu. Petrovi Hejlovi, který musel ustát nevybíravé tlaky pražského magistrátu právě v éře primátora P. Béma (viz rozhovor v Protestantu 4/2010 a 6/2008), gratulujeme. Volební účast přesáhla 50 % A pak že se nedá nic změnit.

Internetovému crowd-fundingu se věnuje Milan Šmíd na www.louc.cz Jde o obdobu někdejšího „národ sobě“, pouze se masovými sbírkami financuje internetové zpravodajství, nezávislé na finančních magnátech. Uzavírá: „…(crowd-funding) umí podpořit start nového projektu, stálou existenci však nezajistí …vlastně dávno před vynálezem internetu to byl vždycky čtenář, předplatitel, který se stával mecenášem svých novin či časopisů. Tuhle základní pravdu crowd-funding ze světa nesprovodil, spíše ji zdůraznil.“

Vydavatel Protestanta není žádný magnát, ale o to víc počítá s věrností čtenářů. Předplatné na r. 2015 bude opět 220, resp. 120,– pro ty, kdo na vyšší částku nedosáhnou.