Hutně a chutně 9/1998

Číslo

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený uspořádal 26. 6. 1998 „výchovný koncert“ ve Vazební věznici Praha-Pankrác. Akustické podmínky tělocvičny (jinak bývalé kaple) zhodnotil slovy: „Daly by se tady natáčet desky.“ (České vězeňství 2/1998)

Obsáhlý rozhovor s Petrem Kolářem, členem jezuitského řádu a vedoucím Institutu komunikace, přinesly Lidové noviny. Na rozhovoru zaujme m.j. v nejrůznějších souvislostech opakovaný a v Čechách zatím nezvyklý důraz na iniciativu a odpovědnost jednotlivých členů církve a kritický odstup od centralismu. Např.: „Francouzský katolík je přemýšlivá bytost. I to, co mu přichází od autority, přijímá… když to jeho rozum promele a uzná za vhodné. Český katolík se při každé mé přednášce zeptá: Je to v souladu s církevním učením?“

Polemiku s názory synodního seniora ČCE Pavla Smetany (LN 12. 9. 1998, viz též Prot. 8/98) z pera M. Balabána, V. Tydlitátové, J. Blahy a R. Stránského přinášejí LN z 24. 10. 1998 na str. 22. Kriticky rozebírají především jeho názor, že Nový Zákon neobsahuje ani „nuklea protižidovských postojů“ a upozorňují, že touha po konečném obrácení židů ke křesťanskému mesiáši v sobě může nést zárodky genocidních postojů. Pro stejnou „elastičnost“ postoje kritizují Smetanův pohled na českou římskokatolickou církev.