Hutně a chutně 8/1995

Číslo

„Lidová strana, jak známo, je stranou křesťanskou. Potíž je v tom, že vůbec není jasné, co tento přívlastek v naší praktické politice znamená, nepočítáme-li fakt, že členové a voliči takové strany častěji než ostatní navštěvují kostel,“ napsal ve svém komentáři o současném rozpoložení a ambicích KDU-ČSL Richard Štencl v Respektu 38/95.

Lidové noviny otiskly 12. 9. celostránkový rozbor současného stavu českého soudnictví. Jako jednu z hlavních příčin neutěšeného stavu soudů vidí institut neodvolatelnosti soudců, která nejde ruku v ruce s profesní vyzrálostí a mravní zakotveností. „Pětadvacetiletý suverén, který v jedné ruce třímá socialistický zákoník a v druhé patent se svou definitivou, symbolizuje jen postsocialistickou justici.“

Na tisíc mladých lidí se zúčastnilo Sjezdu – nejen – evangelické mládeže v Brně. Výborná atmosféra gradovala mohutnou večeří Páně při závěrečných bohoslužbách

„Děsí mne, že katolíci svatořečením nehodného kněze Sarkandera vyrobili další fučíkovskou legendu,“ řekl v rozhovoru pro NLN scénárista Jiří Křižan. Zaujal též výrokem, že s Honzou Rumlem by šel třeba do pekla a „kdyby s námi byl i Martin Fendrych, dostali by čerti na prdel“.

Vláda rozhodla o valorizaci platů duchovních.

Místopředsedu KDS Jana Litomiského bude ODS prosazovat jako svého kandidáta na funkci místopředsedy poslanecké sněmovny.

„A guláš byl znamenitý, netušili jsme, jaký evangelíci dovedou uvařit guláš. Všechna čest paní vikářové. Neradi jsme odjížděli…“ – tak končí hlášení nezávislého principála Radima Vašinky v Literárních novinách č. 37 o účinkování jeho Putující královské šekspírtovské divadelní společnosti ORFEUS v Horních Dubenkách po bohoslužbách v rámci tamější letní divadelní akce Parrésia (viz Protestant 7/95).

Reportáž z téže akce přinesla i ČT 1 v Křesťanském magazínu. Oproti obvyklé produkci tohoto pořadu působila nezvykle živě, ba neučesaně. Znamená to, že skutečně živé hodnoty nepřeválcuje ani televize?

Znovuzvolený předseda KDU-ČSL prohlásil, že jeho strana je připravena převzít po volbách odpovědnost za resort zdravotnictví.

Ve dnech 29.–30. října se koná na Širokém Dole Polibštát.

 

Š. + T.