Hutně a chutně 6/2002

Číslo

„Poměry po zdejších volbách se těžko zvrtnou k takovému temnu, aby nám nedopřály ujasňovat si, že adekvátní strategií proti vyšponovanému nacionalismu není protičešství, nýbrž původní a svébytný příspěvek k evropské i světové demokracii.“ (Jakub Patočka, Nové české zájmy, LtN 20)

„…žijí v demokratickém státě, který jim jejich bližní upalovat nedovoluje, nezabrání jim však v tom, aby si mysleli, že mají celou pravdu a nikdo jiný nemá ani její díl.“ (I. Štampach o postinkviziční mentalitě jinak intelektuálně laděného dominikánského řádu v rozhovoru Pro veřejný život je nutné duchovní zakotvení, LtN 18)

„Ponechte mrtvým identitu,“ nabádá nadpis článku Jiřího Loewyho, kde kriticky připomíná, jak velké procento československých zahraničních jednotek i domácích obětí nacismu tvořili Židé. Opírá se o práce Ericha Kulky a Evy Hahnové. (LN 31. 5.)

Někdejší účastník seminářů Egona Bondyho Jiří Holba (za práci Diamantová sútra) a někdejší účastník seminářů Milana Mrázka Martin Šimsa (za práci Hermeneutika smyslu dějin) obdrželi 20. 5. doktorský titul na FF UK. Také jeden z dokladů, že studená válka skončila.

První koncept „Manifestu lepší české nálady“ navrhl Jan Šícha z Českého centra v Mnichově. Prozatím končí: zásluhou masarykovské tradice je možné ve velmi silném smyslu být Čechem a zároveň dbát na otevřenost a kritické hodnocení věcí…