Hutně a chutně 5/1994

Číslo

Nedělní LN z 9. 4. přinesly reportáž Pavla Šruta ze života a díla grafika Pavla Nováka, bývalého kontrabasisty legendární evangelické kapely Lídl Velík.

V Brně byla 15. 4. provedena absolventská skladba hudebního skladatele a herce HaDivadla Martina Dohnala „Pravoslavnaja“ – symfonie pro velký orchestr a basové sólo na konci. „Po obrovské gradaci, na samém vrcholu očekávání, zazní v komorní podobě citace chorálu Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ,“ řekl M. Dohnal mj. o své skladbě Deníku RT.

Jediný vulgarismus prof. Zdeňka Matějčka za čtvrt století zmínil psycholog Tomáš Novák v Moravských listech: „Jediné, co se prokázalo nade vši pochybnost, je souvislost bordel v bytě – chytré dítě.“ Pak se prý Matějček šibalsky usmál a dodal, že optimálním prostředím pro vývoj dítka je jakýsi tvořivý nepořádek, v němž si každý člen rodiny dělá něco zajímavého, byt slouží k bydlení a ne jen k uklízení. – Hurá!

Otřesnou situaci ve Slezské evangelické církvi a. v. popsal týdeník Respekt (č. 17) v článku „Do kostela se sekyrou“. Podle autora článku Petra Holuba hrozí rozkol mezi přívrženci a odpůrci nově zvoleného biskupa přerůst v násilí. Nad odstředivými církevními funkcionáři v moravskoslezských končinách můžeme kroutit hlavou, ostuda těchto případů však padá na evangelíky všechny.

Spisovatel Ota Filip, který žije v Německu, vysmál se v LN petici českých intelektuálů „za znárodnění chrámu sv. Víta“. Jako příklad skutečnosti, že chrám je v západní Evropě vždy „výsostné území církve, tedy nedotknutelné a neporušitelné“, uvádí případy dezertérů americké armády, kteří „nechtěli do Vietnamu nebo kamkoliv jinam, kde šlo o život“: Nacházeli bezpečný útulek především v evangelických kostelích, neboť „věřící se rozpomněli na zákon, který nedovoluje policii vstoupit do chrámu za účelem policejní akce“.

Knížku O. A. Fundy „Podle bible nejmenším“ vydalo nakladatelství Prvokruh. Toto netradiční převyprávění biblických příběhů pro předškolní děti si můžete koupit za 52 Kč např. v knihkupectví Kalich.

V nakladatelství Oikúmené vychází jedna z nejznámějších prací novozákoníka Rudolfa Bultmanna „Dějiny a eschatologie“. Není to nakonec vůbec první Bultmann v českém překladu?

Kolega Joel Ruml splnil svůj slib z Protestanta č. 3/94: Ve Velkém Meziříčí na faře (podobně jako ve vašich domácnostech) svítí kompaktní zářivka OSRAM za 540 Kč.