Hutně a chutně 4/2011

Číslo

„Nakonec jsem takříkajíc zavřel oči a zapsal několik následných obrazů… a pak jsem zjistil, že v nich je skrytý jakýsi společný jmenovatel. Jmenovatel opravdovosti. Té typické Honzovy vehemence, se kterou potřeboval všechno obrazně i doslova brát do rukou, hmatat to, dotýkat se, jako by bylo potřeba neustále zkoušet skutečnou váhu všeho… On nebyl schopen být nezúčastněným, pasivním nebo pohodlně rozvaleným pozorovatelem nebo posluchačem. A mohlo se jednat o knihu, filozofický nebo teologický problém, debatu v hospodě stejně jako o novorozeně na klíně rodiče, nábytek v bytě, obraz nebo kuchanou rybu…“ (Petr Hruška na okraj sborníku Honzo, ahoj! k nedožitým padesátinám spisovatele Jana Balabána, LtN 14)

Už podruhé se mi zdálo, že otevřu Protestant a je celý barevný. Říkal jsem si přitom, jednou se mi to zdálo, a už je to skutečnost. Ale co je ve snu skutečnost? (Ezediáš Pumlan na redakční radě)

„…financování (penzijní) reformy je postaveno na lži. Vláda tvrdí, že kvůli výpadku příjmů z průběžného systému financování penzí musí zvýšit DPH. Neptejte se ale, na základě jakých propočtů a s jakým podílem přechodu do nového systému počítá … Podle odhadů by mohl výpadek v systému při přechodu velké části mladých lidí činit zhruba 20 miliard ročně, zvýšením DPH ale vláda získá přibližně 57 miliard. Zhruba 6 miliard stát použije na vyšší daňové slevy na dítě, aby mladým rodinám kompenzoval vyšší DPH, něco určitě spolkne i valorizace důchodů, které vláda jistě neodolá. Pořád ale zbudou desítky miliard korun ročně a bylo by dobré vědět, na co je vláda použije. Nemluvě o tom, že DPH má vzrůst už od ledna 2012, ale důchodové změny budou startovat až o rok později…“ (Tomáš Prouza v pravidelném komentáři k důchodové reformě, LN 22. 2. 2011)

„Šéfredaktor italského deníku La Republicca mi řekl, že koupí všechno, co o těch bezbožných Češích napíšu. Možná, že zbožné Itálii by vítr českého ateismu také prospěl.“ (Mariusz Szcygiel v článku o nové knize Udělej si ráj, LtN 16)

Z dovolené v Itálii zdraví Petr a Jana Tureckých a ujišťují, že příští číslo bude opět provázeno řádnou výtvarnou tvorbou. T.