Hutně a chutně 3/1999

Číslo

Přehlednou zprávu o výši a využití finančních prostředků na pomoc postiženým záplavami během let 1997 a 1998 z pera předsedy komise V. Kopeckého obdržely v únoru farní kanceláře. Komise spravovala prostředky ve výši 21.921.821 Kč a zatím rozdělila 19.358.227 Kč.

Dokument iniciativy Kairos 98 o ekumenismu jsme mohli číst v příloze LN Orientace 13. 2. Zaujalo především, jak otevřeně hovoří o pouhé „ekumenické zdvořilosti“ a vidí ekumenismus „navenek“ v souvislosti s otevřeností k vnitrocírkevnímu dialogu. Nastoluje v této souvislosti i otázku „ekumenismu“ mezináboženského.

„Zdravici“ k právě ukončené první pětiletce Novy přinášejí LtN č. 7/99. Zní-li název Několik smrtelných hříchů jubilující Novy, nepřekvapí, že je pod ní podepsán Jan Rejžek. Komu by Rejžkův text zněl příliš savonarolovsky, nechť se nechá inspirovat „televizologem“ B. Blažkem: „Možná jste si toho dosud nevšimli, ale chytřejší, tvořivější, svéprávnější, šťastnější a v neposlední řadě zajímavější část lidstva na toho žrouta vaší pozornosti prostě nemá čas.“

„Ujišťuji vás, že mé postoje nejsou proticírkevní, jsou antiklerikální, a to je podstatný rozdíl. … patřil jsem k lidem, kteří šířili petici Augustina Navrátila, účastnil jsem se slavné demonstrace v r. 1988 za svobodu katolíků v Olomouci.“ Takto vyložil svůj vztah k církvím ministr P. Dostál v rozhovoru s V. Karfíkem (LtN 7/99).

T.