Hutně a chutně 2/2015

Číslo

„Pokud jsi neutrální, když se děje nespravedlnost, zvolil jsi stranu utlačovatele. Stojí-li slon myši na ocásku a ty říkáš, že jsi neutrální, myš tvou neutralitu neocení.“ Desmond Tutu

Během loňska zahynulo ve Středozemním moři přes 3500 uprchlíků. Největší tragédie se odehrávají v okolí Itálie, kam loni připlulo přes 170 000 běženců. Během letošního ledna jich dorazilo dalších 3500.

Jakým způsobem Československo jednalo s židovskými uprchlíky, především z Německa a Rakouska? Jaké bylo postavení těchto uprchlíků v Československu? Jaký postoj zaujaly úřady tzv. druhé republiky vůči Židům prchajícím před pronásledováním z obsazeného pohraničí? Jak se odvíjel osud těch, kteří po okupaci utíkali z tzv. Protektorátu? Jak problematiku židovských uprchlíků vnímala česká společnost? Jakým způsobem byla využívána v propagandě českých antisemitů?

„Naše doba se v mnohém podobá době rozpadu Římské říše. Pronásledovaných lidí je dnes na světě mnohem více než v minulosti. Myslím si, že je morální povinností Evropy těmto lidem se otevřít,“ uvedl Halík, který si je vědom určitých rizik tohoto „novodobého stěhování národů“.