Hutně a chutně 2/2000

Číslo

8. 1. pojednal Miloš Rejchrt o desateru v Lidových novinách a 25. 1. byl zvolen členem Rady pro ČT. Přejeme mu, ať nedopadne jak oškubaný Samson.

Bezpečně má státi, aniž se lekati nadepsal Břetislav Rychlík svůj fejeton o pohřbívání v Hrubé Vrbce (LtN č. 3). Inspiroval ho k němu pohřeb jedné z hrdinek jeho filmového dokumentu Jeden rok. „Baba leží v zemi v kroji, jak byua u Havla,“ zněl jeden z horňáckých dovětků.

Jestliže si nějaký cizinec pochvaloval, jací jsou Češi pohodáři a jakým jsou obdařeni improvizačním talentem, těžko to mohl být někdo jiný než jeden z protagonistů nizozemsko-českých kontaktů Peter Morée. Letité zkušenosti na tomto poli mediálně zúročil v okénku Magazínu Dnes „pohled odjinud“ z 9. 12. 1999. 

Pod názvem Patron začal v Praze vycházet časopis bezdomovců. Jeho obsah zatím tvoří z větší části přejaté příspěvky, doufejme však, že mu časem čeští bezdomovci (stejně jako jejich nizozemští či němečtí kolegové) vtisknou vlastní tvář.

Jarní Polibštát se koná 26.–27. 3. v Třebenicích. V neděli večer (od 21 hod) se bude mluvit o postavení faráře/farářky ve sboru a ve společnosti. V pondělí v 9 bude kázat Jan Keřkovský a na 10 je přichystán rozhovor s Danou Němcovou o uprchlících.