Hutně a chutně 2/1998

Číslo

Synodní rada ČCE odmítla modlitební iniciativu nazvanou 30 dní modliteb za islámský svět, kterou zveřejnil misijní odbor Kostnické jednoty. „Nesouhlasíme především s konfrontačním přístupem k jiným náboženstvím, který je v pozadí této iniciativy, totiž aby se během muslimského postního měsíce ramadánu křesťané na celém světě spojili ke společným modlitbám za průlom evangelia mezi muslimy,“ uvedla podle Lidových novin ve svém stanovisku synodní rada.

Uvedenou aktivitu Kostnické jednoty tvrdě kritizoval už předtím farář Pavel Otter v otevřeném dopise, který zaslal na vědomí kromě synodní rady ČCE mj. také Mohamedovi Ali Šilhavému do Třebíče. „Hledáme-li, co je společné,“ poděkoval Ali Šilhavý Otterovi, „vždy se můžeme dorozumět a vzájemně pochopit. Jen toto vzájemné pochopení nesmíme zaměňovat za snahu převzít náboženství druhého… Povinností nás, kteří věříme v jednoho a téhož Boha, je bojovat proti rozmáhajícímu se sobectví, kultu sexu, mamonu, drog, alkoholu a nikotinismu.“

Paní Ludmila Hallerová z Kostnické jednoty Otterův protest odmítla: „Alláh není Bůh Bible, ale je to hlavní démon Kaaby, tudíž Boží protihráč… Asi musíme počítat s tím, že budeme kvalifikováni jako nesnášenliví fundamentalisté… Světová rada církví je úplně vedle se svým dialogem. Pán Ježíš nediskutoval. Přišel svět spasit a my také nemáme jiný úkol. Nebo chcete, aby u nás dopadli evangelíci jako na Západě, kde oddávají homosexuály, lesbičky, pořádají bohoslužby pro zvířata a půjčují své kostely satanistům? Tak to dopadá s tou ‚tolerancí‘….“

Snad nejsmutnější na tom je, že redaktor Lidových novin čte Kostnické jiskry a prezentuje stanoviska Kostnické jednoty jako postoje evangelíků (viz článek Hurá na muslimy)!

„Kristovo učení obrací oči posluchačů k nebi a v žádném případě k ‚politické‘ zemi,“ napsal v Respektu 5/98 Tomáš Vystrčil v článku Prezident nebo kazatel. Z kterépak VUMLovské příručky asi takovou nehoráznost opsal?

„Papež sleduje dvojznačnou politiku. Dokáže ocenit komunistický režim na Kubě, ženám však nedává šanci,“ prohlásila místopředsedkyně Spolkového sněmu v souvislosti s vatikánským zákazem poskytovat v rámci ř. k. církve v Německu zákonem požadované předinterrupční poradenství (LN 31. 1. 98, str. 9).

Vydavatel Protestanta děkuje všem čtenářům, kteří si dobrovolně zvýšili předplatné na tento rok. Neplatiče z tuzemska napomíná k větší kázni. Zahraniční čtenáře pak upozorňuje na možnost platit předplatné pomocí k tomu určené osoby z ČR. 

Š + T