Zprávy Klubu akcionářů Probus 5/1995

Číslo

Při vyhledávání podniků pro investici bodů v druhé vlně jsme nesledovali strategii z vlny předcházející. V některých a. s. jsme chtěli mít mírný vliv, jinde spíše získat akcie slušné hodnoty. Vybrali jsme proto a. s. Bioster Veverská Bítýška, Koh-i-noor Praha, ČEZ Praha, SPT Telecom Praha a Infusia Hořátev. Naše rozhodnutí vyvolalo některé otázky. Při volbě firem jsme se však neřídili tím, jak se chová Telecom nebo jak „kouří“ ČEZ v severních Čechách. Hledali jsme dobré akcie a k těm tyto a. s. patří. Infusia Hořátev měla být v prvním kole druhé vlny firmou, kam jsme chtěli vstoupit s větším ziskem akcií, ovšem po převisu byla tak zdražena, že jsme v kolech příštích investovali jen tolik nutných bodů, kolik bylo třeba k zisku jedné akcie. V těchto třech firmách (ČEZ, TELECOM, INFUSIA) máme tak nepatrný vliv, že necháváme na rozhodnutí každého akcionáře, co s těmito akciemi učiní. Prodáte-li je přes burzu, můžete získat (dle cen na burze koncem dubna) asi 4,5 tis. Kč, budete-li chtít počkat, cena akcií jistě stoupne. Dividendy z těchto a. s. však v nejbližších letech nečekejte. Nepotřebujete-li ihned nějakou hotovost, doporučuji neunáhlit se. Znovu upozorňuji, že Klub nemá právo, ani nemůže, vaše akcie prodávat, převádět apod. Zplnomocnění se týká jen zastupování akcionářů na valných hromadách a. s., příp. práv akcionáře s účastí na valné hromadě spojených. Existuje jenom jediné omezení – chcete-li prodávat akcie, nabídněte je nejprve k prodeji v rámci Klubu a není-li tam zájem, teprve potom na burze, resp. v RM–systému.

Bioster Veverská Bítýška byla navržena jedním členem našeho Klubu, který zároveň slíbil být naším zástupcem ve statutárním orgánu této a.s. Bioster je monopolní výrobce zajišťující průmyslovou sterilizaci zdravotnických výrobků, vyrábí obvazové a hemostatické prostředky a folie pro obalové a technické účely. V sobotu 22. dubna se konala valná hromada, zvolila nové představenstvo, částečně i dozorčí radu. Po řadě složitých jednání, ke kterým se několika poznámkami z širšího pohledu ještě vrátím, se předsednictvo Klubu rozhodlo pro spolupráci s nejsilnějším vlastníkem podílu v této a. s. s tím, že jsme získali jedno místo v představenstvu a jedno v dozorčí radě. Teoreticky jsme druhý největší vlastník podílu, který se může pohybovat zhruba od 10–13%, podle toho, kolik dostaneme zplnomocnění. V každém případě investice do této firmy vypadá zatím velice slibně.

Koh-i-noor Praha je 5x větší firma než Bioster, proto náš podíl tam je zhruba 4%. Máme však domluvenou spolupráci s jiným sdružením a jednou z dědiček, čímž lze dosáhnout až 20% společného vlivu. Zde jsou však jednání složitější, protože se jedná o koordinaci několika subjektů, proto také informací je málo.

Ve věci poplatků a plných mocí se opět projevil nešvar – mnozí (cca 20%) nepovažovali termíny za závazné. Jen ojediněle se členové Klubu ozvali, že nám zplnomocnění nedají, ostatní nereagovali, což pochopitelně komplikovalo mnohá jednání i postupy. Například: protože chybělo asi 1,5% hlasů, necelých 100 Plných mocí (neposlalo je přes dvě stě členů Klubu), neprošly nové stanovy, které měly usnadnit přístup našeho Klubu na valné hromady. Kdo má ještě ve chvíli, kdy čte tyto řádky, doma Plnou moc, protože ji zapomněl poslat a přitom čte přísně kritickým pohledem informace o našich postupech a rozhodnutích, nechť si vzpomene na příměr o třísce a břevně. Je to na místě.

Podobně platby – bylo rozhodnuto, že spolu s přihláškou (koncem roku 1993) se bude vybírat 100 Kč k úhradě nákladů. Skoro polovina těch, kdo s námi investovali, povinnost zaplatit svůj členský poplatek ještě nesplnila. A tak pomalu docházejí finance na úhradu všech nutných výdajů. Je snad zbytečné připomínat, že vedení Klubu pracuje zadarmo. Do konce června bude provedena kontrola a budou vyzváni všichni, kdo nesplnili tuto vskutku maličkost (zvlášť když pro rok 1995 bylo rozhodnuto žádné poplatky nevybírat). Klub akcionářů PROBUS je občanským sdružením, které nepodniká ani nevydělává, nanejvýš zastupuje zájmy jednotlivců, kteří dali své zplnomocnění. Proto je jeho existence a činnost závislá jen na tom, jak jsou jeho členové, nejen vedení, pořádní. Číslo účtu, kam lze uvedenou částku zaslat je: 2141620-018/0800, specifický symbol: 230049-4.

jr