Zprávy Klubu akcionářů 4/1995

Číslo

Omlouvám se všem, kdo jste si na tomto místě zvykli vyhledávat nové informace z našeho Klubu. Všimli jste si jistě, že tyto informace bez vysvětlení zmizely. Důvod byl prostý – nebylo co psát. To se pokusím nyní napravit, těžko ovšem mohu slíbit, že se v každém dalším čísle opět objeví informace nové. Snad z následujícího vyplyne, proč tomu tak je.

Klub akcionářů byl zaregistrován ministerstvem vnitra jako občanské sdružení, jehož hlavní náplní je zastupovat jednotlivé DIKy v plnění práv, vyplývajících z jejich vlastnictví akcií vybraných akciových společností. K registraci bylo pochopitelně třeba předložit stanovy Klubu a jména představitelů. Podle stanov je vrcholným orgánem Výbor sdružení, který je tvořen zástupci z místních skupin. Z nich na každých 15 členů skupiny se účastní 1 delegát jednání Výboru sdružení.

Výbor sdružení se sešel v sobotu 18. března v Praze. Na programu byly informace o a. s. z první i druhé vlny, zpráva předsednictva Klubu, rozhodnutí o zastupování akcionářů v a. s., změna stanov a různé.

Informace o a. s. z první vlny:

SDM Praha a. s. – u této a. s. jsme si museli přiznat, že jsme již skončili, protože jsme zde narazili na promyšlené tahy nekompromisních protivníků, na něž patřičně zareagovat jsme ani nebyli připraveni, ani toho schopni. Situace v této a. s., na které jsou zajímavé hlavně pozemky, je taková, že 50% podíl společnosti mají v ruce dva lidé, kteří založili několik společností s ručením omezeným. V tomto zakládání s. r. o. jim překážela právě naše přítomnost, a proto se nás ne právě čistě zbavili, aniž bychom se zmohli na obranu či protikroky. Po tři měsíce nás chránil zákon, toho jsme však nevyužili. Jsme zde mimo hru. Nikde jinde jsme se s něčím takovým nesetkali, i to je zkušenost z podnikání. Zisky z SDM Praha dnes směřují do několika dceřinných s. r. o.

O Lázních Velichovky a Silnicích Jičín lze informaci spojit a shrnout následovně: jde o a. s., které nemusely příliš měnit svůj program. Jenom bylo třeba zvyknout si na konkurenci a více přestat spoléhat na druhé a vlivné. Rok 1994 v Silnicích poznamenaly menší zakázky, to bylo hlášeno již předem. Výnosnost je pod 10%, což je v relaci českých stavebních firem v roce 1994. Zisk z r.1994 má být částečně použit na nákup nové techniky a částečně rozdělen v dividendách. Záleží však na schválení valnou hromadou. V Lázních se letos dokončí rekonstrukce hlavní lázeňské budovy. Nedozvěděli jsme se mnoho o hospodaření, kromě ujištění, že ani v této a. s. nehrozí žádné změny. Lázeňských hostů je dostatek a zájem o léčení v Lázních je slušný. A to akcionáře zajímá nejvíce. Dividendy za r.1993 máme složeny v a. s., pokud si je průběžně nevyzvedáte, což lze jen osobně, a tak můžeme doufat, že valná hromada i za rok 1994 něco akcionářům přidělí. Potěšivé zprávy tuto naději podporují.

VÚMO Radotín – byla dokončena náročná etapa likvidace starého podniku. Neznamenalo to jenom prodat některé nemovitosti, přístroje, technologie, ale např. také informovat mnohé bývalé zaměstnance, že budou propuštěni. To všechno muselo podniknout stávající představenstvo. VÚMO změnilo předmět činnosti, Obchodní soud zaregistroval změnu sídla firmy a nyní již probíhá jiná etapa: finanční hotovost získanou z prodejů investovat do takových projektů, které ji zhodnotí. Nelze sdělit, o čem se jedná, jednak proto, že by to nebylo strategické, ale hlavně proto, že se situace tak rychle mění, že by čtenář stejně aktuální informace nedostal. Dvacítka zástupců delegovaných členy Klubu k této a. s. se schází s vedením a hodnotí nabídky a možnosti. Mnohé z toho bude i na programu valné hromady, která se bude konat v květnu, a která bude muset volit statutární orgány a. s. Zatímco u předcházejících a. s. jsme odkázáni na rozhodování druhých, v této a. s. rozhodujeme sami.

Příště o a. s. z druhé vlny

jr