Nadace Divoké husy 2/1998

Číslo

Nadace Divoké husy shromažďuje finanční pomoc pro nestátní organizace pracující v sociální a zdravotní oblasti. Vždy během dvou týdnů nadace opakovaně vyhlašuje v Českém rozhlase výzvu ke sbírce na konkrétní účel. Po čtrnácti dnech mění Divoké husy směr svého letu, letí za novým cílem.

Kde se u nás vlastně Divoké husy vzaly?

V Nizozemí pracuje Nadace Divoké husy již čtyřicet let. Začínala nevelkými projekty a dnes již realizuje obrovské projekty po celém světě. V minulosti několikrát podporovala i projekty u nás a od té doby četné kontakty mezi holandskou nadací a Českou republikou trvaly. Poté, co se situace ve východní Evropě změnila, bylo třeba si uvědomit, že nelze pouze čekat s nastavenou rukou na pomoc ze západu. Proto v loňském roce vznikla samostatná česká větev Nadace Divoké husy. Holandská nadace poskytuje Divokým husám v České republice nejen své zkušenosti, ale při vzniku nadace pomohla i finančně.

Kam směřují?

Divoké husy zamíří všude tam, kde se objeví zajímavý projekt, ať už se týká postižených dětí, Rómů nebo bezdomovců.

Od června do prosince loňského roku létaly Divoké husy na Moravu. Celkem tam přinesly 461 658 Kč pro nápravu škod způsobených povodní. Přesto, že nyní už zase létají i do ostatních oblastí po celé republice, na Moravu se jistě budou často vracet.

Divoké husy nelétají pouze pro peníze.

Finanční pomocí vyjadřuje Nadace Divoké husy podporu úsilí lidí, kteří se svou nelehkou prací nasazují pro druhé. Zároveň se snaží vzbudit veřejnost z lhostejnosti k věcem, které by měly být starostí nás všech.

Složení správní rady Nadace Divoké husy.

Mgr. Jiří Štorek, farář ČCE, ThDr. Michael Slavík, rektor Arcibiskupského semináře UK, Drs. Peter Morée, vědecký pracovník ETF UK, Ing. Eva Grollová, koordinátorka projektů holandských nadací, Ing. Štěpán Matucha, ekonom.