Kampaň Amnesty International za dodržování lidských práv v Súdánu 6/1995

Číslo

10. Civilisté národa Dinka, obyvatelé vesnic u Horního Nilu, byli r. 1992 masakrováni příslušníky frakce SPLA-Nasir (zvané později SPLA-United).

 

V listopadu 1991 přepadly jednotky loajální frakce SPLA-Nasir (přejmenované.1993 na SPLA-United) vesnice etnické skupiny Dinka na Horním Nilu a loupily majetek, potravu a zvířata. Civilisté ve strachu o svůj život prchali na jih. Jiní se skryli ve vysoké trávě a v křoví kolem vesnice. Mnozí se však ukrývali marně. Byli úmyslně a svévolně zavražděni.

Po odchodu jednotek se vesničané, kteří přežili, vrátili z úkrytů a nalezli těla svých přátel a příbuzných: mrtví byli svázaní za kotníky a zápěstí a ubodáni kopími. Další byli uškrceni opasky a řemeny.

Obě frakce SPLA se dopouštějí válečných zločinů proti civilistům. Frakce SPLA-United je podporována především příslušníky etnické skupiny Nuerů; jejím vůdcem je Riek Machar Teny Dhurgon. Tato frakce je odpovědná za masakr stovek nevinných civilistů etnické skupiny Dinka.

 

CO MŮŽETE UDĚLAT

Napište, prosím, na tyto adresy:

 

Dr Riek Machar Teny Dhurgon Mr Elijah Hon Top

Chairman SPLA–United Commander

SPLA–United Central/Upper Nile

c/o PO Box 30770 c/o PO Box 30770

Nairobi Nairobi

Kenya Kenya

 

 

– Žádejte pečlivé a nestranné vyšetřování vražd civilistů a odvolání těch, kteří jsou za ně zodpovědni.

– Naléhejte, aby vedení frakce SPLA-United podniklo okamžité kroky k zastavení svévolného a úmyslného vraždění, aby své jednotky podrobilo striktní kontrole a vydalo jasné instrukce, že podobné zabíjení nebude tolerováno.

– Zdůrazněte, že zabíjení lidí, kteří se neúčastní nepřátelských akcí, je porušováním zásad humanitárního práva, zvláště 3. článku Ženevské konvence.

 

– Zašlete, prosím, kopie případných odpovědí na Vaše dopisy Kanceláři AI v ČR (Palackého 9, Praha 1, 110 00).

 

Návrh anglického znění dopisu:

 

Mr Chairman / Commander

I call for a thorough and impartial inquiry into the killings of civilians and call for those responsible to be removed from positions of responsibility.

I urge that the SPLA-United leadership take immediate steps to prevent the recurrence of deliberate and arbitrary killings, by establishing a clear chain of command to ensure that their troops are under strict control at all times, and by issuing clear instructions that such killings will not be tolerated.

I point out that the killing of people taking no active part inhostilities is a violation of the principles of humanitarian law, in particular Article 3 of the Geneva Conventions.

Sincerely yours,