Kampaň Amnesty International za dodržování lidských práv v Súdánu 5/1995

Číslo

Nadir Abdel Hamid Khairy,

muslim, inženýr, přívrženec strany Umma, inženýr, několikrát vězněný a v r. 1994 umučený.

Nadir Abdel Hamid Khairy, narozený v r. 1964, byl od r. 1988 zaměstnán jako inženýr na ministerstvu zemědělství. Byl ženatý, měl dvě malé děti, žil v Chartúmu. Od poloviny r. 1993 byl několikrát zadržen a údajně mučen. Důvodem k věznění byly pravděpodobně jeho kontakty se stranou Umma. Tato jedna z největších politických stran v Súdánu byla zakázána současnou vládou, která se chopila moci při vojenském puči r. 1989.

K jeho čtvrtému a poslednímu uvěznění došlo 4. ledna 1994. Několik dní předtím byl propuštěn ze zaměstnání na ministerstvu zemědělství „z důvodů veřejného bezpečí“. Také jeho žena byla propuštěna z práce se stejným zdůvodněním; žádala o znovupřijetí, její žádost však byla zamítnuta.

Rodina nebyla informována o místě a důvodu jeho uvěznění. Teprve 4. dubna 1994 navštívili jeho ženu důstojníci tajné policie a řekli jí, že její manžel je ve vojenské nemocnici v Omdurmánu. Žena ho tam navštívila tentýž den a byla šokována tím, co viděla. Jeho tělo neslo zřetelné známky brutality: modřiny, vážné pohmožděniny a znetvořený obličej.

Druhý den přišla rodina znovu. Dozvěděli se však, že Nadir Abdel Hamid Khairy zemřel a že tajná policie jeho tělo odnesla; rodině nebylo nikdy vráceno. Příbuzní jsou přesvědčeni, že jeho smrt byla přímým důsledkem mučení ve vazbě.

Řada zadržovaných později vydala podrobná svědectví o brutálním mučení a špatném zacházení, jemuž byli vystaveni ze strany tajných policistů. Súdánská vláda však popírá, že by mučení bylo oficiálním prostředkem. I když se oběť mučení odhodlá stěžovat si, stížnosti jsou jen zřídka prošetřeny a pachatelé se málokdy dostanou před soud.

Zadržování lidí, jako je Nadir Abdel Hamid Khairy, je součástí zastrašování opozice, jež je v jakékoliv formě mimo zákon; všechny politické strany zůstávají zakázány.

Co můžete udělat vy:

Napište, prosíme, na tyto adresy:

Lieutenant-General Omar Hassan Ahmad al-Bashir

President

People's Palace

PO Box 281

Khartoum

Sudan

Dr. al-Tayib Ibrahim Mohamed Kheir
Mr ’Abd al-Aziz Shiddo

Minister of the Interior
Minister of Justice Attorney-General

Ministry of the Interior
Ministry of Justice

Khartoum
Khartoum

Sudan
Sudan

– Žádejte nezávislé vyšetřování údajného umučení Nadira Abdela Hamida Khairyho a zveřejnění výsledků.

– Žádejte, aby ti, kdo jsou odpovědni za jeho smrt, byli postaveni před soud, a aby rodina získala odškodnění.

– Žádejte vládu, aby přijala účinná opatření k zamezení dalšího mučení, aby veřejně mučení odsoudila a ratifikovala Konvenci Spojených národů proti mučení a dalším krutostem, nehumánnímu či ponižujícímu zacházení či trestání.

– Zašlete, prosím, kopie případných odpovědí na Vaše dopisy Kanceláři AI v ČR (Palackého 9, Praha 1, 110 00).

Návrh anglického znění dopisu:

Mr President / Minister,

I request an independent inquiry into the alleged torture and deathin custody of Nadir Abdel Hamid Khairy, the findings of which should bemade public.

I urge that those responsible for his death be brought to justice and that his family be compensated.

I ask you to take effective measures to prevent further acts of torture, to make clear public statements condemning torture and to ratify the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or DegradingTreatment or Punishment.

Sincerely yours