Hutně a chutně 8/1999

Číslo

Rozhovor o důvodech odchodu z rozhlasu, účelu veřejnoprávního zařízení a dalším směřování Českého rozhlasu vedl s Milošem Rejchrtem v příloze LN 16. 9. Bohuslav Blažek.

„Není pravda, že Kairos 98 v praxi neuznává charismata biskupů. Pokud se vyskytují, vděčně je přijímáme a děkujeme za ně Hospodinu, a to jak za charisma řízení církve, tak i další dary,“ píše se v dokumentu iniciativy Kairos 98, kde autoři odpovídají na výtky kardinála M. Vlka. V jeho „slovu k církvi“, vyvolaném odchodem O. Štampacha, zase mj. stojí: „Bohužel si často jedna i druhá strana představují dialog s námi tak, že jednoduše přijmeme její názory. V praxi neuznávají charisma biskupů. Základní kořen těchto problémů tkví v tom, že je rozšířený názor na církev jako na společnost světského druhu, která je budována ‚zdola‘.“ Ale naštěstí „většina věřících na venkově těmto krajnostem málo rozumí a nezapojuje se do nich.“ (LN, Orientace, 31. 7. 1999)

Týdeník Rozhlas č. 39 upozorňuje v informaci o nových divadlech v Praze na Divadlo Kalich, jež se nalézá „v prostorách bývalého církevního shromaždiště v jedné z budov na Jungmannově ulici.“

Podzimní Libštát proběhne v Horní Čermné 24.–25. 10. Tomáš Bísek vyloží, co to je společenství a komunita, kázat bude Sváťa Karásek.