Hutně a chutně 7/2003

Číslo

O rozporuplných reakcích jihoamerických literárních veličin na uvěznění kubánských disidentů informují LtN 34, „Dilemata iberoamerických pensadores“. Příznačnou postavou je skvělý analytik diktátorských režimů a přítel Castrovy Kuby v jedné osobě, Gabriel García Márquez: „Bylo by činem poetické spravedlnosti, kdyby se v podzimu svého života a v zenitu své slávy odpoutal od Fidela Castra a dal svou prestiž do služeb svobody, demokracie a lidských práv na Kubě. To je však asi nemožné; tak nepravděpodobné věci se dějí pouze v románech Garcíi Márqueze.“ Čtenáře znalého českých kontextů zaujme ovšem i způsob, jakým Márquez reagoval na výzvu, aby se vyslovil k současným popravám a zatýkání na Kubě: „Sám bych nebyl s to vyčíslit množství vězňů, disidentů a spiklenců, jimž jsem – zachovávaje přitom naprosté mlčení – přinejmenším po dvacet let pomáhal, aby se dostali ze žaláře a z Kuby emigrovali… těch, kdo o tom vědí, je sdostatek, aby mé svědomí bylo klidné.“

Slunečné a dobře Sluníčkem ozvučené byly hudební festivaly Otevřeno v Jimramově a Ondřejov – 20 let. Na druhém z nich se m.j. „radovali plešatý i s vlasama“ (Lídl & Velík) a v plné formě se představili Berani, jimž někteří jízlivci přezdívají „evangeličtí alexandrovci“, ale oni toho pořád „nemají dost“. Naštěstí.

Neznámý žhář úmyslně založil požár v komplexu kostela a přilehlých prostor sboru ČCE v Rumburku. Požár zcela zničil střechu (krytinu i krov), varhany, zvon, zřítila se kostelní věž. Částečně poničena byla přilehlá budova. Vyšetřovatel odhadl škodu na dva miliony Kč. Projektant odhadl obnovu na dvojnásobek. Rumburský sbor se jednoznačně rozhodl kostel obnovit. Je to centrální místo pro sbor důležité. V tomto snažení je můžete podpořit. Ústecký seniorát ČCE vyhlásil mimořádnou sbírku. Sebrané prostředky budou využity na základní přípravné a obnovovací práce na budově kostela. Bude-li vybraná částka dostatečně velká, zbylé prostředky budou převedeny na stavbu nové střechy. Své dary zasílejte na konto seniorátu 1002737369/0800 (v. s. 1000xxxx) do konce září 2003.

Podzimní Libštát bude v Širokém Dole 28.–29. 9. Téma: evangelium a politika. V neděli večer bude od 21.00 přednášet Václav Burian (Křesťanství a politika v Polsku po r. 1989), v pondělí ráno káže Jiří Hoblík a pak následuje rozhovor „Evangelium a reálpolitika“; účast přislíbili i někteří evangeličtí reálpolitici.