Hutně a chutně 7/1999

Číslo

Zdá se mi, že v dnešních křesťanských společenstvích je touha po jednoduchých ‚návodech k použití‘ velmi silná. … Nedávná anketa ukázala, že většina křesťanů odpovídá na otázku Co vám dává víra? ‚jistotu‘ či ‚jistoty‘. Abraham, otec všech věřících, se obrací v hrobě, napsal mj. Jiří Hanuš v komentáři Může být křesťanství nebezpečné pro dnešní svět? (Proglas 5–6/99)

Edici komeniologických prací Jana Patočky z nakladatelství Oikúméné obsáhle recenzoval v LtN 27/99 Milan Sobotka.

Rozhovor s Václavem Malým přinesly LtN 25/99. Redaktor Jakub Patočka veskrze poučeně zpovídá pražského světícího biskupa ohledně postavení církve v polistopadové společnosti, vztahu mezi demokratickým uspořádáním a hierarchickou strukturou, iniciativě Kairos 98 aj. 

I. A. Bláha se řídil celý život trojhvězdím ideálů Pravda – Láska – Spravedlnost. Opřen o ně, odolal klerikálům za Rakouska, gestapu za okupace a stalinistům po únoru 1948 (obhajuje statečně sociologii), napsal v medailónku o spoluzakladateli československé sociologie (a učiteli B. Komárkové) v příloze časopisu KAM v Brně č. 9/99 Jiří Sedlák.

„…hudba, kultura, zábava, návštěva bohoslužeb, koncerty, popíjení piva, rozhovory, spaní ve spacáku, dětský domov u Kunštátu, umění, láska mezi mladými lidmi – ale také mezi námi starými, to vše patří dohromady a do všeho má co křesťanská víra říci a vše – včetně piva a všech lidí – dokáže učinit krásným,“ pravil mj. v rozhovoru o jimramovském festivalu Otevřeno bývalý starosta Jimramova a současný farář ČCE v Humpolci Jan Keller (viz nulté číslo Otevřeno ’99)

Finanční pomoc 500 000 Kč zaslala promptně SR ČCE na pomoc lidem postiženým zemětřesením v Turecku. Zprostředkování se ujala humanitární organizace ADRA, takže nebylo potřeba čekat, až se rozhoupají – nerozhoupají úředníci příslušných ministerstev.

Exšéfredaktor Protestanta Štěpán Hájek bude 26. 9. v 14.30 uveden do služby v Brně-Husovicích. Redakce přeje radost z farářování ve městě.

T.