Hutně a chutně 7/1997

Číslo

Na studii B. Komárkové O dvojím individualismu z r. 1945 (viz též Lidská práva, EMAN, Heršpice 1997) se odvolává Pavel Černý ve svém článku Není to liberalismus, co dnes selhává, otištěném v LN 17. 7. 1997. Není to liberalismus, co selhává, ale … způsob politiky a především života, který není založen na odpovědnosti.

První provedení opery Petra Ebena Jeremias (dle předlohy S. Zweiga) recenzoval v LtN č. 27 Josef Herman. Mimo nesporných hudebních kvalit a dokonalosti hudebního nastudování si všímá i sporného vyznění inscenace v prostoru svatovítské katedrály. Ve sborech (a některých pasážích sólových partů) Eben sumarizoval své celoživotní úsilí o propojení duchovního étosu s nádhernou hudbou. To jsou důvody, pro které si Jeremiase troufám označit za jedno z vrcholných Ebenových děl, jež dává opeře rozměr naléhavého poselství našim uspěchaným a zdevastovaným srdcím. Proto, a ne kvůli svatovojtěšskému svátku, pro mne přišel operní Jeremias v pravý čas.

Totéž číslo LtN přináší recenzi filosofické eseje Emanuela Levinase Totalita a nekonečno.

Lidé jako Štampach jsou zárukou, že se ono pro mnohé lidi zvenčí velice bizarní společenství zvané katolická církev přenese i v našich poměrech do příštího tisíciletí nejen jako skanzen ceditelů komárů, ale především jako živý organismus“ – napsal v příloze LN 26. 7. Josef Mlejnek na závěr své recenze knihy rozhovorů Jiřího Hanuše s Odilonem I. Štampachem „Snění v plné bdělosti“.

Tomáš Ježek ze všech reforem nejvíce obdivuje tu Calvinovu. Uvedl to v dotazníku Magazínu LN.

Š + T

 

Provokace Pavla Říčana

Na potřeby našeho sboru

v neděli do košíčku nedám nic. Mám k tomu dva důvody:

1. Když dám stovku, stojí mě to 30 Kč na daních (které bych si jinak mohl odepsat), celkem tedy 130. To je pro moji kapsu totéž jako dát 186 a odečíst si 56 Kč z daní. První možnost považuji za nemístnou podporu státu ze sborových peněz.

2. Moje srdce je ochotnější dávat, když přesně vím, na co dávám. Takže raději koupím do sborové knihovny pár knížek, o kterých si myslím, že by tam měly být, nebo přispěju na walkmana pro naši misijní stanici na dětské onkologii v Motole. Nebo – až to bude aktuální – dám na plat naší nové sborové sestry.