Hutně a chutně 7/1994

Číslo

Podle sdělení synodní rady sborům ČCE dotovala církev v minulém roce vydávání církevních časopisů částkou 46.604 Kč a vydávání Evangelického týdeníku Kostnické jiskry částkou 64.000 Kč. Dosud se tyto dotace platily z celocírkevních repartic, nyní se zřizuje samostatný tiskový fond.

O víkendu 30. 9.–2. 10. se v Plzni koná sjezd evangelické mládeže. Řečníky budou mj. Helena Klímová, Eliška Novotná, Hana Librová a Jan Sokol. Koncert hraje Pepa Nos.

V otevřeném dopise synodní radě ČCE vyjádřil vikář Michal Šimek svůj nesouhlas s potvrzením volby ThDr Josefa Hromádky za seniora moravskoslezského seniorátu. „Tím, že jste potvrdili jeho volbu, jste projevili nezodpovědnost vůči ČCE i vůči celé společnosti. Vyjádřili jste tím i neúctu vůči všem lidem, kteří za minulého režimu byli postiženi,“ napsal.

Evangelická akademie v Kroměříži změnila svůj název na Církevní konzervatoř. Město také poskytlo škole novou budovu.

Na financování nákupu aut pro práci v církvi by se mělo v budoucnu podílet ústředí církve jen jednou třetinou, o zbývající dvě třetiny by se měli podělit kazatel a sbor. Je pravděpodobné, že problémy to přinese zejména venkovským sborům – chudým a diasporním.

Někteří čtenáři Mladé fronty Dnes jsou proti rehabilitaci Jana Husa. Jan Ondráček z Opavy proto, že „Hus chybil, když přebral některé statě zavánějící sektářstvím anglického reformátora Wiclefa“, Jindřich Podhorský ze Strakonic proto, že většina Čechů o nějaká stanoviska katolické církve vůbec nestojí. „Ať nechají Mistra Jana v očích národa na pokoji, on věděl (své) před pěti sty lety více, než oni dnes.“ Papež Jan Pavel II. ovšem podle agentury Reuter řekl kardinálům, že církev by měla najít odvahu přiznat temné stránky své historie – náboženské války, inkviziční tribunály a další porušování práv osobnosti, neboť podobné nátlakové metody a porušování lidských práv později praktikovaly totalitní režimy 20. století. Rok 2000 je prý k takovému přiznání římskokatolické církve obzvláště příhodný.

Konvent horáckého seniorátu ČCE usnesl vznik nové dětské organizace Bratr Kálef, která při možném zachování dosavadních forem (nedělní škola, náboženství, konfirmační cvičení) nabídne sborům seniorátu propracovaný systém práce s dětmi, pokrývající celý školní věk. Výchova biblická i mimobiblická bude koncipována v nejvyšší možné míře metodou hry. V současné době pracuje přípravný výbor na tvorbě stanov a koncepčního plánu, s ustavující valnou hromadou se počítá na začátek příštího roku.

V srpnu zemřel Rostislav Magni ze Žďáru nad Sázavou, který vedle mnoha jiných výtvarných děl navrhl také grafickou úpravu Protestanta. Obálka, logo, typické řazení článků… Jestli Protestanta rádi čtete, je to i Magniho zásluhou.