Hutně a chutně 6/2022

Číslo

Protesty na území Ruska neustávají, byť o nich není příliš slyšet. Rostou počty zadržených (k 20. 6. to bylo 15 440 lidí ze 151 měst). Průběžné informace o jednotlivých případech, mezi nimiž přibývá i kněží, lze dohledat na webu 

Dmitrij Gluchovskij, autor románů „Text“ a „Metro“, byl zařazen na seznam hledaných. Kvůli protiválečnému příspěvku na Instagramu proti němu bylo zahájeno trestní řízení za „falzifikáty“ o ruské armádě.

Za šíření „falzifikátů“ o ruské armádě bylo zahájeno trestní řízení proti knězi Johannu Kurmojarovovi z Petrohradu. Zveřejnil video, ve kterém tvrdil, že ruští vojáci, kteří zemřeli na Ukrajině, nepůjdou do nebe. Byl prohledán jeho dům a byla zabavena jeho elektronika, dvě ikony, dřevěný kříž a sutana. Byl zatčen. Posléze byl objeven ve vyšetřovací vazbě „Kresty“. Kurmojarov, který byl stíhán za šíření nepravdivých informací o ozbrojených silách (§ 207 odst. 3 tr. zák.), byl držen v dočasné vazbě až do večera 10. června, a to přesto, že v té době byl již soudem umístěn do vyšetřovací vazby. Vyšetřovatel Lužeckij předtím řekl jeho právníkovi, že „ani přes veškerou snahu nechce otec Johann přiznat vinu,“ a požádal právníka, aby s ním „pracoval“ a slíbil, že na oplátku zohlední polehčující okolnosti. O vazbě kněze bylo rozhodnuto v procesu konaném bez jeho obhájce. Advokát se obává, že na jeho klienta může být vyvíjen nátlak nebo by mohl být fyzicky týrán.