Hutně a chutně 5/2000

Číslo

Redakční škrt je tvůrčí čin! Odborníci vám potvrdí, že Písmo svaté vzniklo výběrem z náboženské literatury staré i nové doby. Věhlasní odborníci vám navíc potvrdí, že i povzdech v závěru knihy Kazatel: „Dělání knih mnohých žádného konce není, a čísti mnoho jest zemdlení těla“ (Kaz 12,12) není projevem skepse z kvantity knižní produkce, ale záznam zkušenosti těch, kdo vybírali knihy do tzv. kánonu a museli k tomu přečíst hory knih, brožur, separátů a evangelizačních letáků. Škrtali podle mne geniálně, a proto se mnozí právem dívají na bibli jako na zjevení – pravil mj. Jan Šimsa ve své Chvále škrtačů, která zazněla na závěr uvedení Bitek Jana Šimsy 15. 3. v Brně. Bitku na Koukolovce předčítal F. Derfler a knihu představil Ludvík Vaculík.

„…milost si… zasluhuje, protože ve výkonu trestu uvěřil v Boha a prodělal změnu mysli, zapojil se do duchovní činnosti Bratrské jednoty baptistů, a navíc by mu po návratu do Kamerunu hrozila smrt.“ Takto ČTK (resp. LN 11. 4.) referovala o důvodech milosti, kterou prezident V. Havel prominul kamerunskému pašerákovi heroinu trest vyhoštění (měl následovat po odpykaném tříletém uvěznění).

Reportáží Pátku LN (28. 4.) o praktikách naší cizinecké policie, zejména pak její olšanské úřadovny, pokračovalo tažení Petera Moréeho za poevropštění některých našich institucí.

Na necitelnost komentářů typu B. Doležala k vydání Mein Kampfu („Je podivné, jaký vzbuzuje Hitlerova kniha ještě dnes neurotický děs. Takový strach zažívají malé děti při pohledu na vycpaného krokodýla.“ – LN 29. 3.) upozornil Ivan Klíma: „Zajímalo by mě, jestli by autor napsal něco podobně vtipného a přitom tak citlivého, kdyby mu většinu jeho příbuzných a přátel v důsledku realizace vidin a názorů z vycpaného krokodýla zavraždili v plynových komorách.“ (LtN č. 18)

Světový étos Hanse Künga doporučil v rubrice Literárních novin Můj tip Ladislav Hejdánek. Vidí toto dílo jako jeden z příkladů pozitivního, neoportunního rozvrhu budoucnosti.

Protestantský farář Michal Plzák se ocitl na předních stranách bulvárních deníků jako je Blesk, Story a Spy (které jistě žádný čtenář Protestanta nečte), neboť žehnal sňatku Terezy Maxové, slavné to topmodelky, což on sám údajně zjišťoval až v průběhu přípravy a společných setkávání.