Hutně a chutně 5/1999

Číslo

Pětidílný seriál o antisemitismu a antijudaismu proběhl od 19. do 23. 4. na rozhlasové stanici Vltava. V nepříliš příznivém světle se tu ukázaly některé učebnice (Dějiny zemí koruny české) i způsob, jak se židovská tématika traktuje na některých theologických fakultách. Jako pozitivní příklad zpřístupňování problematiky židovství uvedli diskutující setkání mládeže v Boskovicích, tedy tzv. školku brněnského seniorátu.

Recenzi knihy EMelmukové Patent zvaný toleranční z pera MNodla přinesly Lidové noviny 29. 4. Kniha podle něj „představuje skutečný a velmi potřebný přínos pro poznání našich duchovních a náboženských dějin 18. století.“

Totéž číslo LN přináší bilanci desetiletí měsíčníku AD (Anno Domini) – z pera B. Fliedra. Čtenář se ovšem příliš nedozví o obsahu časopisu samotného. Prostor je věnován faktu, že časopis – pro jeho otevřenost – provázejí zákazy a nedůvěra ze strany jisté části ř.k. představitelů.

Belgická epištola nazval svou naléhavou výzvu předseda představenstva Diakonie Z. Bárta (EČČB 7/99). „To, co nám letos připravili pracovníci Ministerstva práce a sociálních věcí, se ve svém důsledku rovná opravdové živelné katastrofě,“ píše mj. „Asociálové“ z ministerstva totiž zkrátili dotaci pro Diakonii o více než 10 milionů Kč. Připomínáme, že Diakonie není vnitrocírkevní zařízení, ale jednotlivá střediska slouží všem potřebným bez ohledu na konfesi.

T.