Hutně a chutně 5/1998

Číslo

Jsem dík Ježíšovi ve vrcholné formě už čtyři roky, pravil na závěr rozhovoru v Rozhlase 19/98 Kamil Střihavka. Zmíněná forma se ovšem týká pouze stavu jeho hlasivek.

Klamem k pravdě je název článku o S. Kierkegaardovi, který můžete číst v Respektu 19/98. Kierkegaardův zápas o existenciální polohu víry charakterizuje ovšem autor Z. Zacpal jako záležitost „psychologickou“: Zoufalství, úzkost, strach a vnitřní chvění jednotlivce jsou tu v souvislosti s biblickými texty analyzovány nikoli jako nějaké úchylky, jimiž trpí statisticky nevýznamná část lidských bytostí, ale jako něco člověku bytostně vlastního, čím se musí prokousat každý, chceli dosáhnout blaženosti. Škoda, že odkaz výrazných teologických osobností dnes naší veřejnosti tlumočí spíše tlumočníci a překladatelé než teologové.

Někteří z účastníků zájezdu na ukrajinskou Bohemku byli natolik inspirováni činorodou reakcí (nejen) bohemských na půlroční nevyplácení důchodů, že se rozhodli ukrajinský model doporučit stále populárnějším DŽJ: Tam byste se měli zajet učit, v čem spočívají důchodcovské jistoty, vzkazuje Kremličkovi a spol. Ezediáš Pumlan.

T.