Hutně a chutně 4/1996

Číslo

Jakub Trojan, Alfréd Kocáb, Jan Šimsa a Petr Oslzlý byli mezi pětadvaceti pozvanými osobnostmi, kterým v lánské vile Amálii prezident republiky Václav Havel sdělil, že by je rád viděl kandidovat do Senátu.

Vítězství Fridricha Falckého na Bílé hoře by zařadilo České království do kontextu protestantských zemí, které se v osmnáctém století stávají centrem politického a ekonomického pokroku. Protestantská etika a smysl pro stát, duch podnikání a nezávislosti – to všechno vymazala z naší země Bílá hora. Britská královna je přímým potomkem Fridricha Falckého, českého krále, takže kdyby se naše republika měla stát královstvím, byl by člen britské královské rodiny legitimním kandidátem – těmito slovy přivítal v LN Václav Bělohradský britskou královnu Alžbětu, jakožto dědičku „odvěkého českého zápasu o svobodu svědomí“. Chudák Petr Placák – takto si návrat k monarchii jistě nepředstavoval!

Syn člověka zmizel. Vůdce české sekty Jan Dvorský neboli Parsifal Imanuel se skrývá podle mínění kriminalistů v okolí Pelhřimova nebo Udine.

Univerzita v Bonnu vydala přetisk jednoho z originálů Kralické šestidílky. Zasloužily se o to nadace Alfried Krupp von Bohlen a Halbach-Stiftung, nakladatelství Ferdinand Schöningh a tiskárna Svoboda. Je to poprvé od původního vydání, kdy Kralická vychází znovu v šesti dílech. Jeden ze čtyř set exemplářů může být váš, stačí k tomu 1400 marek.

Š.