Hutně a chutně 4/1995

Číslo

Zjevná dobrota Tomáše Ježka se opírá o křesťanství. Je věřící evangelík s životním krédem: „Věřím, že všechno se nakonec vždycky obrátí v dobré, neboť Pán Bůh nás má rád.“ Do revoluce chodil s železnou pravidelností na biblické hodiny. Když jeho manželka vážně onemocněla, uskutečňují se takové hodiny u nich doma. Vedle křesťanství je přesvědčený liberál a vyznavač teorií ekonoma Hayeka… Ježek je přesvědčen, že obě jeho víry jsou slučitelné: „Země, ve kterých kvetl protestantismus založený na kalvínské reformaci, měly také skvělé pochopení pro úlohu peněz, finančnictví a bankovnictví. V tomto smyslu tedy moje vyznání, filozofické přesvědčení a současné poslání nejsou v rozporu, ale domnívám se, že dokonce spolu souvisejí.“ (Magazín MF Dnes, č. 11)

Misijní odbor Kostnické jednoty šíří leták s „křesťanským stanoviskem“ k rockové opeře Jesus Christ Superstar. Leták obsahuje otřesnou řeč paní Basileji Schlinkové, která označuje muzikál za „satanský útok na našeho Pána a Vykupitele“. Rezignovala Kostnická jednota na teologickou reflexi a hodlá atakovat veřejnost úzkoprsým fundamentalismem? K omluvě protagonistům české verze muzikálu vyzval Kostnickou jednotu seniorátní diakon Jakub Dvořák. Když se nedočkal reakce, omluvil se za podobné útoky sám prostřednictvím divadla Spirála a redakcí několika periodik, včetně Protestanta. Naše redakce se k jeho omluvě připojuje.

Protestant má dohodu o vzájemné výměně výtisků s několika časopisy. K již dřívějším (např. Proglas, Poslední generace) nyní přibyl ze zahraniční iniciativy katolický Časopis pro theologii CONCILIUM, vydávaný v Holandsku.

Po roce a pěti měsících – a ještě pod tlakem synodního usnesení – zveřejnil třítýdeník Český bratr dokument komise 26. synodu Cesta církve od roku 1945 (Protestant 9/93).

Akademický senát ETF UK se 28. 3. 1995 obrátil otevřeným dopisem na ministra školství Ivana Pilipa. Žádá ho o důrazný osobní postoj ve věci rozhodnutí MŠMT č. j. 24-972/94-23, kterým se na seznam doporučených středoškolských učebnic dostala „Příručka církevních dějin“, obsahující útoky proti svobodnému uspořádání společnosti. ETF přinejmenším očekává, že toto doporučení bude urychleně zrušeno a že o tom budou informovány střední školy.

Š.