Hutně a chutně 3/1997

Číslo

K otázce financování církví vyslovili se v LN 3. 3. 1997 hned tř evangeličí teologové: synodní senior Pavel Smetana odmítl stanovisko ministerstva financí, že církve nejsou prospěšné pro společnost, nýbrž pouze pro jednotlivce. Profesor Pavel Filipi vysvě přnosti daòých asignací a tiskový mluvčí ČCE Miroslav Brož upozornil, že je třeba rozlišovat mezi jednotlivými církvemi. ČCE podle něj usiluje o rozumnou kooperaci mezi státem a církvemi, kde i při finanční nezávislosti církví na státním rozpočtu stát v různých oblastech s církvemi spolupracuje.

Na pražských sídlištích Černý most a Jižní město mají z iniciativy obyvatel vzniknout ekumenická centra. Finanční fond založený k tomuto účelu spravuje ekumenická nadace.

Spolek evangelických kazatelů zvolil na své valné hromadě 6. února 1997 nového předsedu: faráře Tomáše Bíska z Prahy-Spořilova. Redakce Protestanta se připojuje ke gratulantům.

Tatáž schůze se zabývala chystanou novelou zákona o rodině (poslankyň Röschové + Kolářové, jejíž přijetí by mělo drastický dopad na praxi osvojování dětí. (Podrobnější informace viz Zpravodaj Fondu ohrožených dětí 2/96). Vypracováním stanoviska a případného podnětu Sněmovně byl pověřen Výbor SpEKu pro veřejné záležitosti.

Příspěvky do Protestanta můžete posílat elektronickou poštou na adresu eman@vic.cz

Omlouváme se za zpoždění prvního čísla, způsobené nedostatkem recyklovaného papíru v tiskárně. Mnozí jste obdrželi první a druhé číslo současně. Pokud došlo k nějakým nesrovnalostem, obraťte se na vydavatele.

Š. + T.