Hutně a chutně 3/1995

Číslo

Vatikán schválil zázraky blahoslavené Zdislavy z Lemberka (13. století) a při papežově návštěvě v Olomouci bude patrně prohlášena za svatou.

Návrh zákona o postavení církví a náboženských společností by měla vláda projednávat v dubnu letošního roku. Podle různých vyjádření se zdá, že myšlenka „církevních bonů“ vládu opravdu zaujala.

Letos má stát dotovat církve částkou 377,4 milionů korun, z toho zhruba čtyři pětiny plynou na platy duchovních. Dotace nechtějí Svědkové Jehovovi, Křesťanské sbory, mormoni, Novoapoštolská církev a Bratrská jednota baptistů. Adventisté požadují pouze příspěvek na provoz ústředí.

Římskokatolická církev doporučuje modlit se k člověku, který bojoval proti svobodě svědomí. Písně a modlitby k Janu Sarkandrovi „Perla Moravy“ vydala Metropolitní kapitula u sv. Václava v Olomouci.

Po celý březen hostuje v Praze a na dalších místech republiky Jan Milíč Lochman z Basileje.

Nad postmoderním uměním se zamýšlel s evangelickou mládeží v Brně-Židenicích spisovatel Ivan Klíma.

Poněkud rozpačitě vyzněla ekumenická diskuse o Janu Sarkandrovi, pořádaná Institutem křesťanských studií CDK v Brně na Lékařské fakultě MU.

* * *

Poděkování

Nakladatelství EMAN a redakce Protestanta děkují všem předplatitelům, kteří složenkou poukázali vyšší částku než 50 Kč. Vážíme si Vašich darů a děkujeme za tuto podporu našeho počínání.