Hutně a chutně 3/1994

Číslo

Otevřený dopis studentům Biblické a misijní školy napsal jejich soused z Hradce Králové, Jan Dus nejmladší. Reagoval tak na skutečnost, že téměř všichni letošní absolventi chtějí složit diakonskou zkoušku: požádal studenty, aby svůj vstup do sborové služby odložili a získali patřičné vzdělání na bohoslovecké fakultě. Zástupce ředitele BMŠ Petr Firbas v odpovědi vyslovil přesvědčení, že ačkoli je služba vysokoškolsky vzdělaného teologa nezastupitelná, přesto kazatelem sboru nemusí být pouze člověk s vysokoškolským teologickým vzděláním. Podobně studenti sami mají za to, že „jestli je kazatel teologicky fundovaný… není závislé výhradně na tom, jakého stupně vzdělání dosáhl, ale na vnitřní pracovitosti, poctivosti a upřímnosti.

Do polemiky s pochvalnou řečí V. Bělohradského o „mcdonaldizaci světa se pustil vikář Zvonimír Šorm v Respektu č. 7. I když měl naprostou pravdu, více smíchu vzbudila ilustrace, na níž profesor Bělohradský mele v mlýnku na maso hada pokušitele do hamburgerů, a především vtipná ironie Antonína Kosíka v dalším článku na totéž téma.

Česká biskupská konference protestovala proti uvedení filmu Poslední pokušení. Po kampani proti výstavě Machata a Velíška ve Znojmě a trestním oznámení na spisovatele Martina Kasardu je to už třetí a nejoficiálnější katolická akce proti umělecké tvorbě.

Český bratr přinesl zprávu, že synodní rada ČCE bude dotovat týdeník Kostnické jiskry částkou 16.000 Kč čtvrtletně. Přitom už v současnosti celkově na evangelickém „církevním tisku vázne manko téměř čtvrt milionu.

Koncertní turné Jihlava, Pelhřimov, Soběslav, České Budějovice absolvovala v prvním březnovém týdnu hudební skupina Oboroh.

Evangelická akademie prosí o zveřejnění nové adresy: Hrusická 2537/7, 141 00 Praha 4 Spořilov, tel.: 76 16 09.

Amnestie moskevských pučistů se zdála být vhodnou příležitostí jistému Pavlu Vernerovi, aby čtenářům LN sdělil, že Jan Calvin byl: diktátor, vůdce mas, hvězda světové revoluce, fanatický reformátor, jehož teroru měli Ženevští plné zuby, francouzský fanatik, vítaný jásajícími, poddajnými, k pláči tupými davy a hlavně: když skonal na své četné neduhy, zbyl po něm krvavý kráter jedné z nejzrůdnějších diktatur našeho světa.

A hle, tentýž Pavel Verner se o několik dní později (9. 3.) táže M. Fialy, mluvčího ČBK, zda „slova Sv. otce nepoškodí image katolické církve u nás, když papež prohlásil, že katolická církev nesouhlasí s Husovým učením. Mluvčí biskupů ho však zbavuje obav: „Písmo nás učí, že pravda osvobozuje. Ve svých důsledcích tedy papežova slova mohou obrazu církve ve společnosti jen prospět.