Hutně a chutně 1/1999

Číslo

Víno tvé výborné začalo téci v hospodě U vystřelenýho voka ve středu 18. listopadu. Rozhovory se Svatoplukem Karáskem vydal Kalich a jsou k mání za 195 Kč. Recenzi přinesla MfD, Lidové noviny, Kostnické jiskry, Bratrstvo a další. Kniha se objevila i v anketě MfD „Kulturní zážitek roku“ a v anketě LN „Kniha roku“.

Ve schematismu ČCE v Evangelickém kalendáři 1999 se jediným kazatelem ČCE, nad jehož jménem se čtenáři nevybaví potupná asociace spojená se zkratkou Mgr, stal farář II. brněnského sboru Jaroslav Vítek. Blahopřejeme.

Ministerstvo kultury oznámilo, že faráři budou od 1. 1. dostávat vyšší platy, neboť předchozí dvě valorizace v rozpočtové sféře se jich netýkaly. Po zvýšení o 17 % budou magistři teologie téměř dýchat na paty manuálně pracujícím s dokončeným základním vzděláním (podle LN), průměrné mzdy v republice však ani poté nedosáhnou.

Podle vyjádření představitelů ř. k. církve byly bohoslužby o vánočních svátcích navštíveny více než v předchozích letech.

Patos, upjatost, smrtelná vážnost, fangličkaření a vlastenčení, proti tomu všemu máme dík způsobu, jak zacházíme s jazykem, protilátky; také je to však výmluva a fiktivní vítězství – uzavřel svou úvahu na téma Změnili se Češi jednou provždy? sociolog Bohuslav Blažek.

Graf v Lidových novinách ukázal, že naše média informují veřejnost o církvi téměř výhradně ve spojení s majetkovými problémy. Pozitivní aktivity církve nejsou mediálně vděčné.