Hutně a chutně 1/1997

Číslo

Redakční kolega Jan A. Dus odebral se do zeleného, sloužit vlasti v armádě. My zbylí se strachujeme: Jen aby to nepodepsal!

Novou evangelickou nomenklaturu zavádí týdeník Respekt 1–2/97. V recenzi posledního románu Ivana Klímy je hlavní hrdina, evangelický farář, nazván „kněz“, hned pod čarou, v příspěvku o Vyznávající církvi, se objevuje rozkošné spojení „evangelistická církev“. Co takhle ještě „evangelistický kněz“?

Miskotteho Biblická abeceda, vydaná česky na podzim 1996, je už citována v odborné literatuře. Odkazuje na ni na str. 12 písemná práce Jiřího Šimsy „Poznámky k pojetí víry u Emanuela Rádla“, podaná ke 2. odborné zkoušce na ETF UK.

Pro případ, že by Jan A. Dus armádě podepsal, Jiří Šimsa nejenže píše odborné práce, ale pracuje i v redakční radě Protestanta.

Titulománie brzy zasáhne i ČCE. Kolik vikářů si po léta nechalo říkat „pane faráři“, ačkoliv nebyli? První rezignace se očekává u Jana Šimsy, emeritního faráře a emeritního redaktora Křesťanské revue, který byl v televizním pořadu Angeliky Hannauerové o Chartě 77, vysílaném 7. a 9. 1. na ČT 2, nejen nazván oblíbeně taktéž „evangelický kněz“, ale dokonce neoprávněně titulován ThDr! Pokud si mezitím neopatřil tajně doktorát u husitů, byl podle našich dobře informovaných zdrojů zatím pasován pouze na „theologického lehkooděnce“!

Podle věstníku farnosti sv. Prokopa v Praze 3 na otázku, týkající se strachu z katastrof a údajných zjevení plačící Panny Marie, odpověděl Václav Malý mj.: „Pro nás zůstává základem Písmo. V něm je všechno. Nikdo nám nemusí líčit katastrofy. Víme, že jsme se ocitli svou pýchou nebo v jejím důsledku ve stavu, v jakém svět je. Viz neschopnost soužití národů, skupin náboženství, ekologická situace. Není třeba dávat nějakou váhu mimobiblickým pramenům. Měli bychom zbožněji a vroucněji brát bibli do rukou a opět si říci, co pro nás znamená. Přes všechny nepříznivé jevy pěstuje bible naději, kterou by křesťané neměli ztrácet.“

Redakce Protestanta děkuje všem, kdo spořádaně platí předplatné, zejména však těm, kteří si jeho výši dobrovolně upravují směrem nahoru. Přejeme dobrý nový rok, hodně inspirace při čtení Protestanta s novou obálkou a stále více radosti nad rubrikou HUTNĚ CHUTNĚ!

Š + T.