Hutně a chutně 1/1994

Číslo

Na Boží hod vánoční zařadila Česká televize dokument Jana Špáty „Evangelíci ze Železných hor“, který velmi sympatickým způsobem představil sbor ČCE v Hradišti u Nasavrk se skromně kovbojským farářem Jiřím Kučerou.

Podle listopadového výzkumu STEM na otázku, zda věří v Boha, odpovědělo 31% dotázaných občanů kladně, 49% záporně a 20% nevědělo. Jen 28% však souhlasí s tvrzením, že „v Boha nevěří“ a 40% nevěřících připouští existenci „nějaké vyšší moci“.

Od konce listopadu přebírá některé články z Protestanta Denní Telegraf a otiskuje je v sobotní příloze na stránce „Duchovní zamyšlení“. Z posledního čísla to byla adventní fraška Štěpána Hájka „Jdi už!“ a úryvek z knihy Oscara Cullmanna „Původ vánočního stromečku“.

Novým šéfredaktorem Evangelického časopisu (známého též pod jménem Český bratr) se po synodním kurátorovi Zdeňku Susovi stala Lydie Roskovcová z Prahy-Střešovic.

Pěvecký sbor Jeroným z Prahy-Žižkova nahrál kazetu vánoční hudby 14.–16. století. Většina vynikajících skladeb z kancionálů Jistebnického (1420), Franusova (1505), Roudnického (1. pol. 16. st.), Sedlčanského (1550), Vyšebrodského (1378) a Miřejovského (1531) zazní a capella, některé za účasti mečivě historických nástrojů a některé spolu s varhanami. Nahrávku doplňují moravské koledy v realizaci sbormistra prof. Jiřího Kolafy.

Díky nadšenému úsilí Ruth Šormové zahájil 3. ledna provoz denní stacionář „Rolnička“ pro postižené děti v Soběslavi. O sedm až jedenáct dětí se stará osm zaměstnanců, z nichž někteří tu pracují pouze na částečný úvazek. Oficiální otevření stacionáře proběhne v neděli 23. ledna ve 14 hodin.

Přívlastek „křesťanská“ strana je v našem případě falešný, protože křesťanská demokracie není totéž, co křesťanství – řekl P. Tollner, místopředseda KDS.

Ing. Jan Krejčí z Plzně odhlásil Kostnické jiskry. V dopise na rozloučenou redakci mj. napsal: „Vím, že jste za komunistů nemohli psát svobodně. To, co předvádíte dnes, je však stále tatáž, zdánlivě pravověrná, vnitrocírkevní cenzura, která nemá nic společného s demokracií, o kterou usiluje celá naše společnost. Vaše chování narušuje bratrské vztahy v samých základech a odporuje základnímu poslání křesťanského tisku – hledání Pravdy Boží.“

Po stopách záměrně skromných jedinců z průzkumu socioložky Hany Librové (Protestant 1/93) se vydal týdeník Respekt. „Rád chodím do evangelického kostela. Líbí se mi tam klid,“ říká tu záměrně skromný respondent Miloš Švanda, mánička z Třebíče.