Hutně a chutně 10/1994

Číslo

KDU-ČSL získala v komunálních volbách nejvyšší počet mandátů. „Zvítězili jsme,“ řekl předseda strany Josef Lux.

V článku „Nemorální čínská politika české vlády“ (LN 11. 10. 1994) poukázal Jan Dus na absenci protestu proti nedostatku zájmu delegace české vlády o lidská práva v Číně. „Protest by měl vyjít především z ambiciózních pravicových stran. Jde o charakter a prestiž českého postkomunistického kapitalismu.“

Dopis ohledně zastřelení dvou německých občanů příslušníky české policie zaslal ministru vnitra Janu Rumlovi vikář Michal Šimek. Ředitel kanceláře ministra vnitra Pavel Brunnhofer v odpovědi ujišťuje, že oba případy budou řádně vyšetřeny, zároveň však nabádá Michala Šimka, aby vzal v potaz, že někteří němečtí občané k nám „přijíždějí jen proto, vážený pane vikáři, aby si zde lacino zasouložili, případně se opili pod obraz Boží.“

Redakci Evangelického týdeníku Kostnické jiskry byla ukradena kopírka Canon. Hledá se podnikatel, který levně prodá nebo přenechá kopírku jinou.

Svatořečení Jana Sarkandera podle předsedy Ekumenické rady církví Pavla Smetany naruší vztahy mezi křesťanskými církvemi v naší republice, neboť Sarkander patří mezi typické představitele násilné rekatolizace, a proto by neměl být kanonizován. Olomoucké arcibiskupství v čele

s metropolitou moravským arcibiskupem Janem Graubnerem je těmito výroky pobouřeno. Podle J. Graubnera se z historických materiálů nepodařilo dokázat, že by Sarkander zlikvidoval nějaký bratrský sbor.

Nakladatelství a knihkupectví Kalich překvapilo věrné církevníky pestrou nabídkou kabalistické literatury z nakladatelství Půdorys.

Synod ČCE schválil novelu církevního zřízení, včetně vikariátu a opakované volby faráře po deseti letech působení na sboru.

„Nejsme dobrodruzi a jsme samozřejmě připraveni se vhodným způsobem integrovat,“ prohlásil po drtivé volební porážce KDS její místopředseda Václav Benda.

Obsáhlý rozhovor s Milanem Balabánem o osudu, zlu a dobru přinesl týdeník Respekt. „Při drobném pití v hospodách smíchovského kanálnického rajónu jsem 'konal přednášky' o Masarykovi, Havlíčkovi, bibli. Trpělivé naslouchání mých věrných posluchačů (někteří z nich byli tetovaní) mi bylo nejsladší odměnou. Nefarářská zaměstnání ze mě smyla pach církevního kýče,“ popsal Balabán kanálnické období své akademické dráhy.

Je-li kniha Patrika Ouředníka „Aniž jest co nového pod sluncem“ (slova, rčení a úsloví biblického původu) čtením pro začátečníky, může být Balabánova „dějeprava pro dospělé“ Bojovníci a trpitelé četbou pokročilých – napsal recenzent Literárních novin Jaromír Slomek.