Přichází a odpovídá Tomáš Novotný 9/1994

Číslo

Proč považujete právě moonisty za tak nebezpečné?

Pokud mám zodpovědět tuto otázku, pak je potřeba nejprve říci, že různé sekty a náboženské kulty jsou nebezpečné různým způsobem a každý si také pod slovem nebezpečný představuje něco jiného. Tak jsou pseudonáboženské skupiny, jako např. satanisté, které mohou být nebezpečné až životu toho, kdo se s nimi začne stýkat. Jiné skupiny mohou být „pouze“ nebezpečné zdraví dotyčného, ať už ho ohrožují nedostatečnou výživou, odpíráním spánku za účelem práce nebo amatérskými lékařskými praktikami. Jiné skupiny jsou nebezpečné psychice, jiné zase staví dotyčného do izolace, vytrhují ho ze zaměstnání a rodiny a znemožňují mu tak normální život. Někdy však mluvíme o nebezpečí a myslíme na psychickou manipulaci nebo na ohrožení dosavadní víry člověka.

Když se mě ptáte na moonisty (Církev sjednocení), tak si nemyslím, že by tato organizace někoho ohrožovala na životě. I když jsou dokumentovány případy zneužívání práce mladých lidí touto organizací, a to až na pokraj jejich tělesného i psychického zhroucení. To vše pod hlavičkou obětavosti pro velké cíle vybudování ráje na zemi. Aby však bylo možno mladé lidi takto ovládat, je potřeba používat nejrůznější manipulační techniky. Pokud člověk ztrácí možnost svobodného rozhodování, je to možné považovat za nebezpečí.

Říkám-li však, že jsou moonisté nebezpeční, mám na mysli především to, že jejich organizace nemá dost čestnosti, aby na veřejnosti vystupovala pod svým jménem. Přibližuje se k případným zájemcům, zvláště z řad církví, pod nejrůznějšími názvy, předstírajícími ekumenická hnutí, nebo používá na veřejnosti promírové nebo prodemokratické slogany. Většina těch, kteří se účastní konferencí a setkání moonistů, nemá zpočátku vůbec tušení, o jakou organizaci se jedná, a dozví se to teprve tehdy, když jsou pod dostatečným vlivem, aby tuto skutečnost unesli. Tato nevědomost spojená s jistou naivitou a snad podpořená i výhodami finančními a jinými, je pravděpodobně důvodem, proč se i někteří zástupci našich církví zúčastňují na akcích moonistů a dodávají jim tak důvěryhodnosti.

I když tato organizace už svým názvem předstírá, že jí jde o sjednocení křesťanů, a dokonce i všech ostatních náboženství, je tomu přesně tak, jako ve všech všemu otevřených hnutích, že tato otevřenost je pouze nástrojem k rozšíření pole působnosti za účelem získání co největšího počtu stoupenců. Ti pak nejsou nikdy ponecháni ve svých původních náboženstvích, ale jsou vedeni k uznání Sun Myung Moona jako jediného Pána tohoto světa a pravého rodiče všeho lidstva.

Nebezpečí tedy není v tom, že nějaký Korejec chce, aby se mu celý svět klaněl, nebezpečné je to, že to většina křesťanů neví, anebo nechce vědět.

Otázky pro ThDr Novotného na téma „sekty“ zasílejte na adresu redakce.