Kampaň Amnesty International za dodržování lidských práv v Súdánu 3/1995

Číslo

Apiu Majok

V dubnu 1993 vstoupily vládou kontrolované milice (Popular Defence Force, PDF) do vesnice Pankuel v severním Bahr al-Ghazalu v jižním Súdánu. Začaly drancovat vesnici, loupit potraviny, skot, kozy… a děti.

Spolu s dalšími byly uneseny dvanáctiletá Apiu Majok a její devítiletá sestra Acuir. Vystrašená děvčata musela nastoupit do vládního vlaku směřujícího na sever, který již vezl řadu dalších dětí.

Zdá se, že obě sestry byly odděleny při nastupování nebo ve vlaku. Ať už to bylo jakkoli, Acuir byla osvobozena policií v Aweilu, hlavním posádkovém městě v severním Bahr al-Ghazalu, daleko od rodné vesnice. Její starší sestra Apiu takové štěstí neměla. Místo jejího pobytu je dodnes neznámé.

Apiu Majok a její sestra vyrůstaly na nesprávném místě v nesprávnou dobu. Jejich vesnice leží podél železniční tratě v severním Bahr al-Ghazalu. Tato železnice má zvláštní strategický význam pro vládu, která ji užívá k transportu vojenských jednotek, potravin a dalších zásob pro posádková města na jihu. Okolní území je kontrolováno povstaleckou SPLA. Milice PDF, které na koních doprovázejí vládní vlaky, čistí toto území v širokém pruhu podél železnice od SPLA i od civilistů. Zabíjení a znásilňování žen a dětí těmito oddíly je na denním pořádku. Je možné, že mnoho unesených dětí se nachází v domácím otroctví.

V červnu a červenci 1993 projížděl vládní vlak směrem na jih. když dorazil do stanice Wau, nacházelo se v něm 217 unesených dětí. Ty pak zůstaly ve Wau 17 dní a vlak se potom vrátil na sever. Zdá se, že místní úřady v Aweilu znovu intervenovaly a kolem 150 dětí osvobodily. Zřejmě však nedošlo k žádnému dalšímu zásahu proti milicím PDF. Jeden mladík, dotazovaný v Akonu v červnu 1994 popsal, jak byl unesen a naložen do vlaku milicemi PDF:

Vlak směřoval na sever. PDF mě chytili v lese s kravami a kozami. Bili mě a vlekli k Aweilu. Když jsme dorazili do Kuom, strkali tam malé děti do pytlů. V umývárně jsem byl zamčený s pěti hochy. Tři z nich jsem znal… V Aweilu byla policejní prohlídka. Našli nás a osvobodili.

Apiu je stále nezvěstná a s ní nejméně 80 dalších dětí.

 

Co můžete udělat vy:

Můžete napsat na tyto adresy:

 

Lieutenant-General Omar Hassan Ahmad al-Bashir

President

People's Palace

PO Box 281

Khartoum

Sudan

 

Dr. al-Tayib Ibrahim Mohamed Kheir Major-General Hassan 'Abd al-Rahman Ali

Minister of the Interior Minister of Defence

Ministry od the Interior Ministry of Defency

Khartoum Khartoum

Sudan Sudan

 

 

V dopisech můžete

– vyjádřit své znepokojení nad únosy dětí, jehož se dopouštějí vládou kontrolované jednotky PDF.

– žádat pečlivé a nestranné vyšetřování „zmizení“ Apiu Majok a všech dalších dětí.

– naléhat, aby vláda podnikla okamžité kroky proti zajímání bezbranných civilistů, aby své jednotky podrobila striktní kontrole a vydala jasné instrukce, že porušování lidských práv nebude tolerováno.

Zašlete, prosíme, kopie případných odpovědí na Vaše dopisy kanceláři Amnesty International v ČR

(Palackého 9, 110 00 Praha 1).

 

Návrh anglického znění dopisu:

Mr President / Minister

I express concern at the taking into captivity of children by government-controlled Popular Defence Force militias.

I call for a thorough and impartial inguiry into the „disappearance“ of Apiu Majok and all other children who have been abducted without trace and into reports alleging they are being used as slaves.

I urge that the goverment takes immediate steps to prevent the taking into captivity of defenceless civilians, by establishing a clear chain of command to ensure that PDF troops are under strict control at all times, and by issuing clear instructions that violations of human rights will not be tolerated.

Sincerely your