Hutně a chutně 6/2018

Číslo

Ombudsmanka Anna Šabatová obdržela nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie za celoživotní odhodlání bojovat za ochranu lidských práv a právní stát. Vyznamenání udělil prezident Emmanuel Macron a v pátek 15. června jí ho předal francouzský velvyslanec. „Udělení Řádu čestné legie je pro mne pocta a také zadostiučinění. Francie ocenila i to, že se o lidská práva zasazuji trvale – před rokem 1990 i nyní, ať už se jedná o sociálně vyloučené Romy, cizince včetně uprchlíků nebo osoby s odlišnou sexuální orientací. Moc mě potěšilo, že velvyslanec ve své řeči zmínil, že jsme spolu s manželem Petrem Uhlem kromě celoživotní ochrany lidský práv také vychovali tři děti, které jdou v našich šlépějích,“ uvedla k ocenění Anna Šabatová. Protestant se přidává ke gratulantům.

Zpráva z Calais

Dnes jsem se jednoho uprchlíka z Eritrei zeptal, jak přežívají. Jak to, že jsou pořád plní naděje po všem, co už zažili? Nahlas jsem uvažoval, jestli v tom hrají důležitou roli náboženství a víra. Odpověděl mi, že ano a že společenství je také důležitou součástí jejich kultury. Zaujalo mě to a jeho odpovědi na mé dotazy mě naprosto udivily.

V okolí žije asi 150 až 200 lidí, většinou jsou to kluci teenageři. Každou neděli se sejdou, jakoby šli „do kostela“, na nedaleké mýtině a postaví dřevěný kříž (z toho, co najdou). Potom starší muži hovoří o síle a sounáležitosti.

Mluví také o tom, v čem někdo z nich udělal chybu, kde se nechali k něčemu svést a co všichni mohou dělat, aby si vedli dobře. Snaží se rozpoznat, kdo potřebuje podepřít, jak si mohou navzájem pomáhat. Ti mladší respektují ty starší (většinou o méně než 10 let) a jejich rady berou vážně.

Tento rozhovor prozářil pochmurný den. Toto společenství / rodina / duch, který panuje v této nahodilé skupině, která existuje tisíce mil od domovů těch, které jejich situace svedla dohromady, na mě hluboce zapůsobilo. Jsou to neobyčejní lidé a země, která jim konečně dovolí se usadit v bezpečí, bude šťastně obdařena.

Dobrovolník z „Care4Calais“ 15. června 2018