Hutně a chutně 5/1996

Číslo

Jazykovědec Milan Jelínek doporučil v Jazykovém zákampí Lidových novin psát názvy všech církví se začátečním velkým písmenem. Dosud bylo zvykem psát římskokatolická a českobratrská evangelická s písmenem malým, čehož se v Protestantu zatím držíme i nadále.

Jak se nyní dozvídáme z osobního dopisu, doporučuje Milan Jelínek také posesívní adjektivum Boží k substantivu Bůh psát s velkým písmenem. „Tvar Boží odpovídá totiž přídavným jménům přivlastňovacím na -ův.“ Z posledních knih Kalicha je zřejmé, že i toto nakladatelství po letech začíná psát Boží namísto boží, navzdory vynikajícímu zdůvodnění malého písmene od B. B. Bašuse v Evangelickém kalendáři 1993. V Protestantu jsme dosud akceptovali obě možnosti, velké písmeno však bude zřejmě stále více převažovat.

U příjmení německého původu na -er, -el doporučuje Milan Jelínek při skloňování -e- nevypouštět, jak se naopak žádalo ve starších gramatikách. Doporučuje tedy 2. p. Pitter – Pittera, Sarkander – Sarkandera, Mendel – Mendela.

Rozhodnutí, zda psát první, nebo První republika, nechává Milan Jelínek na jednotlivcích. Sám se přiklání k psaní první republika, též i my.

Š.