Hutně a chutně 10/2011

Číslo

Vstupu Andreje Babiše na veřejnou scénu coby nejnovějšího bojovníka proti korupci si všímají autoři článku Babiš – skvrn a špíny se zbavíš! (Deník Referendum 26. 11.) Zatímco v devadesátých letech v české kotlině kvetlo podnikatelské baroko, v současnosti jsme svědky rozmachu podnikatelského populismu. Láká na představu poctivého lidu, selským rozumem oplývajícího, který se musí postavit proti ekonomicky škodlivé části populace. Podnikatelští populisté tak vytvářejí předsudečné napětí ve vztazích jako plátci daní–příjemci sociální podpory, lidé v produktivním věku–důchodci, zaměstnaní–nezaměstnaní, zdraví–nemocní, podnikatelé–základní výzkum, Češi–Romové. K (varovným) zvláštnostem Babišovy výzvy ovšem patří jeho nejednoznačný pohled na před- a po-listopadové dějiny. Majetek státu před rokem 1989 označuje téměř kolektivisticky jako „náš původní“, přičemž opomíjí způsob, jakým tento majetek přestal být soukromým a stal se „naším“. Pochopení této zvláštnosti lze nalézt nejen v Babišově životní dráze úspěšného normalizačního manažera. Inspirativní analýza ovšem končí výzvou k populismu opačného ražení, což v diskusi rázně odmítl Martin Šimsa: Česká levice už dva populisty měla, a to Miloše Zemana a Jiřího Paroubka. Populistů bylo dost, naopak bychom potřebovali nějakého pořádného politika, který by měl evropský i světový rozhled! Martin Roman si staví hrobku ve tvaru futuristické černé krychle na Zbraslavském hřbitově. „…a pak že není kam uskladnit palivo z Temelína,“ komentoval obrázky na serveru aktualne.cz jeden z diskutujících.

Na populismus (tentokráte protestantský) sází už i Ezediáš Pumlan. Nové tváře k interview pro Protestant láká slovy: „Já jsem takový pastoreček, že si u mně můžeš vylít srdíčko i s vaničkou.“

Předplatné Protestanta zůstane v příštím ročníku nezměněno. Vydavatel ovšem doufá, že odběratelé budou preferovat tzv. sponzorské předplatné. Složenky a faktury přijdou v č. 1/2012 koncem ledna.

t.