Hutně a chutně 10/2010

Číslo

„Zajímá mě, jak se teologie a filozofie stává součástí politiky a širších společenských vztahů,“ odpovídá historička Pavlína Rychterová v rozhovoru pro Orientaci LN. Tazatele z Lidových novin přitom nezaujaly její odborné výsledky, ale výše grantu, který pro bádání o pozdním středověku získala. Rychterová ovšem dokáže i novináře přesvědčit, že zkoumání překladů středověkých latinských textů má zajímavý dopad na současné společenské poměry:

„Historiografie … má totiž dobře propracovanou metodologii, jak zacházet s historickými texty. Když se to naučíte, dokážete správně číst a interpretovat i současné texty. Je potom těžší například pro politiky vás obalamutit.“ Možná i proto politici nestojí o společensky aktivní a respektované humanitní vědce. „Slabé humanitní vědy totiž znamenají hloupnoucí společnost, a v té se dobře vládne.“

Koalici ČSSD a ODS, která hodlá vládnout Praze, komentuje filozof Miroslav Petříček: Největším nebezpečím vzniku velké koalice je, že můžeme začít pochybovat o smyslu demokracie. Koalice je formálně, účetně v pořádku, ale my si musíme klást otázku, jestli to stačí pro politické jednání? Je volební hlas účetní položkou? Počet lidí podepsaných pod Listopadovou výzvu svědčí o tom, že nestačí. Hlasy odevzdané ve volbách znamenaly jednoznačné odmítnutí něčeho a touhu po změně. Nezměnilo se nic. Kdo půjde příště k volbám, pokud jejich výsledek nezávisí na tom, jak hlasujeme?

V Liberci se ovšem novým primátorem stal Jan Korytář z vítězné koalice Změna pro Liberec. Ve stotisícovém městě bude vládnout koalice Změny pro Liberec, ČSSD, Unie pro sport a zdraví a uskupení Liberec občanům. „Doufám, že se Liberec začne měnit k lepšímu. Máme připravené programové prohlášení, v němž je spousta změn, které město čekají,“ řekl po svém zvolení novinářům Korytář. Zmínil například zavedení funkce městského architekta, kterou měla strana v předvolebním programu.

Šepoty a křiky víry Milana Balabána recenzuje Jan Štolba v Respektu. Pod tímto názvem vyšly Balabánovy převody poutních písní (Žalmu 120–134). „Při čtení sbírky se rád nechám vést a strhávat erudovaným autorem, poddám se jeho zápalu, vzešlému z letitého soužití se starobylými texty, jež vyústilo v nečekaný výsledek.“ Recenzi knížky z nakladatelství Pulchra chystáme i v Protestantu.