Hutně a chutně 4/2006

Číslo

Biskup Václav Malý pozval několik lidskoprávních organizací (Radu Iustitia et Pax, CSI, ACAT, Poradnu pro uprchlíky, Berkat, Jabok a další) na setkání v Emauzském klášteře v Praze 18. března. Při zahájení poznamenal, že mnoho křesťanů má dojem, že se jich obrana lidských práv netýká, ani katolická mládež o ně nemá zájem, ale jeho že už dlouhá léta provází názor, že spása se týká celého člověka, nejen jeho nitra.

29. března proběhla v Černínském paláci veřejná diskuse o lidských právech v současné situaci boji proti terorismu. Moderoval A. Vondra, zahajovací slova pronesli velvyslanci Dánska, Iráku, USA. Z českých politiků promluvil M. Topolánek. Jeho projev byl v mnoha ohledech nepoučený, povrchní, špatně formulovaný (dozvěděli jsme se, že je to o systému) a je zvláštní, že právě v něm zaznělo, o čem křesťané nepochopitelně mlčí: že máme snahu umožňovat muslimům stavbu mešit, ale zároveň bychom měli trvat na tom, aby se mohly stavět křesťanské kostely v muslimských zemích.

Senát Vrchního soudu v Olomouci 19. dubna rozhodl, že evangelický farář a publicista Michal Šimek se nemusí omlouvat komunistickému funkcionáři Miroslavu Holzbauerovi za své tvrzení, že nese spoluodpovědnost za vraždy v Babicích a následně vynesené tresty smrti (viz Protestant 10/2005). Sám o tom píše: „Pro většinu zúčastněných snad s výjimkou Holzbauerova obhájce Jaroslava Širmera byl verdikt tříčlenného senátu příjemným překvapením. Nejenže všichni tři soudci dovedli věc rozebrat v širších a zcela logických souvislostech, ale nesoustředili se v duchu pozitivistického pojetí práva pouze na to, zda lze dokázat Holzbauerovu aktivitu při přípravě střelby v Babicích. Jejich hlavní pozornost se soustředila na to, zda jsem měl dost podkladů na to, abych mohl vyslovit podezření, že Miroslav Holzbauer se podílel na přípravě akce v Babicích. Senát došel k závěru, že ano. Předseda senátu se opřel rovněž o dnes již téměř zapomenutý, respektive většinou politiků i soudců opomíjený zákon č. 198 z roku 1993 O protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu. Konstatoval, že Miroslav Holzbauer se zbavil práva na morální satisfakci svoji aktivní spoluprací s jedním z nejhorších režimů, který kdy na tomto světě existoval.“ Základní zpráva s některými ohlasy v médiích je zveřejněna na webové stránce http://www.simekbabice.ic.cz/