Hutně a chutně 5/2022

Číslo

Když se na celou situaci podíváme optikou sociologie: Česká republika patřila k zemím, kde antiuprchlický a nesolidární narativ v souvislosti s válkou v Sýrii zvítězil. Teď je situace jiná. Dá se vůbec predikovat, co všechno může mít na vlnu solidarity vliv?

Podle našich dat souvisí ochota přijmout uprchlíky mimo jiné s hodnocením kvality integrace ukrajinské menšiny. My teď řešíme nějaké výkřiky na sociálních sítích o vstupech do ZOO. Ale chleba se bude lámat na tom, zda bude mít vláda plán integrace a vizi, která přesáhne krátkodobé problémy a ukáže prospěšnost integrace pro nás i Ukrajince. Zda dovolíme, aby došlo k segregaci uprchlíků na ubytovny, souvisejícím problémům s ilegální prací, kriminalitou a problémy ve vzdělávání, které segregované bydlení přináší. Bude se lámat na tom, zda dokážeme posílit bydlení, vzdělávání a zdravotnictví, aby příchod tolika lidí nebyl výrazně na úkor jejich dostupnosti a kvality. A bude se lámat na tom, zda vláda dokáže pomoct lidem, které už dnes trápí zvyšující se ceny energií. …

…hlavně potřebujeme lidem z Ukrajiny uznat kvalifikace. Nenutit je doprošovat se o low-skilled joby, když mohou dělat ve zdravotnictví, sociálních službách či ve školách. Problém je, že Česko má velmi pomalý systém nostrifikací – uznávání vysokoškolských diplomů. A zároveň má velice široký list regulovaných profesí, kde jsou i místa jako vychovatel ve škole, masérka nebo zámečník. Já bych ten list zúžil a zrychlil proces uznávání kvalifikací. Poláci už to dělají. Abychom neskončili tak, že kvalifikovanější lidé z Ukrajiny odejdou do Polska a Německa a my tady budeme řešit ubytovny a prekarizovanou práci. Mám trochu obavu, že Česko doplácí na to, že občas kombinuje to horší z pravice i levice. Z jedné strany si bere šetření na nepravých místech a blud, že decentralizované systémy, jako je české školství, jde neřídit a učitelé si poradí. A z druhé strany přehnanou regulaci. (Z rozhovoru se sociologem Danielem Prokopem, Alarm 30. 3. 2022)

„Vážené sestry, vážení bratři, vzhledem k našim historickým zkušenostem a se starostí o naše bratry ve víře obracíme se na Vás s žádostí, abyste vešli v osobní kontakt s jedním každým signatářem tohoto dopisu na protest proti ruské okupaci Ukrajiny: Výzva kněží ruské pravoslavné církve ke smíření a ukončení války. Dále navrhujeme, aby zástupci signatářů byli pozváni jako čestní hosté na Valné shromáždění SRC konané v Karlsruhe letošního roku a aby jim bylo umožněno plénum oslovit.“ (Apel Synodní rady ČCE na Výkonný výbor Světové rady církví)