Dokument 9/2002

Číslo

Dopis Konradu Raiserovi

Otevřený dopis generálnímu tajemníku Světové rady církví,

Dr. Konradu Raiserovi

 

Vážený pane Konrade Raisere,

10. května 2002 představili Oswaldo Payá, zakladatel Kubánského křesťanského hnutí za svobodu a další z představitelů kubánské opozice, petici Parlamentu Republiky Kuba, která volá po demokratických reformách kubánské ústavy a konci vlády jedné strany. Petici, nazývanou též Projekt Varela podpořilo již více než 11.000 signatářů. Je v naprostém souladu s kubánským zákonodárstvím, ve kterém stojí, že Národní shromáždění má vyhlásit celonárodní referendum, pokud obdrží 10.000 ověřených podpisů zákonných voličů.

Český prezident Václav Havel ve svém poselství představitelům Projektu Varela vyslovil uznání jak zaměření a účelu kampaně, tak jejímu nenásilnému charakteru. Taktéž porovnával Projekt Varela s peticí československých disidentů z r. 1977, známou jako Charta 77, jež stála na týchž principech nenásilí a dodržování zákonů.

Disidenti ze Střední a Východní Evropy podpořili zápas kubánských disidentů o demokratickou změnu již 14. prosince 1999 dopisem u příležitosti 10. výročí pádu berlínské zdi. Lidé jako Jelena Bonnerová, Vytautas Landsbergis, Tadeusz Mazowiecki, Adam Michnik, Dana Němcová, Václav Havel a další napsali: „Jste to vy – a ne oni – kdo představuje ty nejlepší revoluční tradice vaší země a kdo – společně s dalšími statečnými Kubánci oddanými věci svobody, nezadatelnosti lidských práv a lidské důstojnosti – je zárukou lepší budoucnosti.“

V době 17.– 21. prosince 1999 jste byl, pane doktore, na oficiální návštěvě České republiky. Během svého programu jste se setkal i se skupinou bývalých disidentů z Českobratrské církve evangelické a vedl jste s nimi rozhovor o tom, jaký přístup zaujímala v období studené války SRC ke komunistickým režimům a jejich znásilňování lidských práv. Disidenti z řad církve se tehdy cítili izolováni nejen svou vládou, ale i ze strany svých církví a ekumenických organizací, které nedokázaly otevřeně kritizovat útlak obhájců lidských práv. Při té příležitosti jste uzavřel, že SRC by se v této věci měla z období studené války poučit.

Naléhavě Vás tedy žádáme, abyste veřejně podpořil Projekt Varela. Jeho iniciátor, pan Osvaldo Payá je hluboce věřícím křesťanem. Minulý rok zahájila SRC kampaň nazvanou Dekáda za překonání násilí, jejímž cílem je analyzovat a předvést nejrůznější podoby násilí a jejich spojitost a solidárně se chovat k těm, kdo zápasí o spravedlnost. Kubánští disidenti potřebují ke svému nenásilnému zápasu o spravedlnost, lidská práva a demokracii na Kubě solidaritu církví a ekumenických organizací.

Praha, říjen 2002

 

Jakub S. Trojan

Ladislav Hejdánek

Jan Šimsa

Miloš Rejchrt

Alfréd Kocáb