Hutně a chutně 9/2002

Číslo

„Žádný účetní světa nevypočítá, kolik našemu národu z hlediska budoucích desítiletí nepřímo přinesl Masarykův a Herbenův Čas, stejně tak nikdo nevypočítá, co našim dětem jednou přinese těch pár milionů, o které žádají literární a kulturní časopisy dnes.“ (V. Havel v odpovědi na otázku „Co soudíte o názoru, podle nějž si budeme muset kvůli povodním odpustit podporu nekomerční literatury a literárních časopisů?“, LtN 41)

V Českobratrském Horácku 3/2002 se m.j. dočtete, že na letošním táboře Bratra Kálefa „Tábor“ mnoho dětí i vedoucích zjistilo, jak zajímavý může být dějepis: „Od Jana Husa jsme prošli válečnými řežemi pod vedením Jana Žižky, utkali se s křižáky a podnikli spanilou jízdu…“

„Byla zastavena stavba obřího billboardu Mattoni u silnice I/3 nedaleko Miličína nebo stavba velkokapacitního vepřína u Divišova… V těsném okolí CHKO Blaník nestojí devět stožárů mobilních operátorů, ale pouze tři.“ Takto zase v regionu Podblanicko využívali ochránci přírody možností vstupovat do správních řízení. (Veronica 4/02)

„Občané odchovaní přímou demokracií obecních schůzí se vyznačují tím, že se o všechno zajímají, do všeho šťourají. Je jim naprosto cizí odcizená věta, že já se o politiku nezajímám,“ pochvaluje si v článku „Pod zrakem Abrahamovým“, který řeší vztah vlády odborníků a vlády lidu, Erazim Kohák. (Občanské noviny, příloha LtN ze 7. 10. 2002)