Hutně a chutně 4/1994

Číslo

Velký článek o Jiřím Paynovi pod názvem Poslanec s explozemi umíněného dítěte přinesla MfD. „Tento evangelík a vystudovaný jaderný fyzik, který „ovládá tři světové jazyky, studuje hebrejštinu, systematicky se vzdělává v historii, politologii, teologii a právu", je vylíčen v článku jako člověk velmi vzdělaný, inteligentní, pilný a vcelku sympatický, leč poněkud svéhlavý, explozívní a nevypočitatelný. Popisek pod fotografií se táže: Muž s pistolnickými sklony nebo politik budoucnosti?

V nakladatelství Prvokruh vychází kniha ThDr O. A. Fundy Víra bez náboženství. Autor zde vydává počet svému dlouholetému úsilí o nenáboženskou interpretaci křesťanské víry. Lze doporučit všem, kteří z vážných důvodů nemohou sdílet náboženské nadpřirozené představy. Kniha je k dostání v knihkupectvích Fišer, Kalich, Carolinum a Filosofickém knihkupectví, Jilská 1.

„Nemá sice asi cenu pokukovat po nedalekém protestantském Německu, kde v každém městě a každém kostele v nespočetných provedeních zaznívají Bachovy pašijové kompozice a množství další velikonoční hudby. Nelze se však ubránit dojmu, že v Praze by nabídka různých koncertních akcí pro četné turisty o velikonočních dnech mohla ještě o něco více respektovat specifický charakter těchto svátků. Neroztáčet prostě opět každoroční sezónní kolotoč dobrých i méně dobrých univerzálních komorních programů, vhodných stejně pro všední den jako pro neděli, pro svátky svatodušní či třeba pro dožínky," napsal Petr Veber v Lidových novinách.

Superlativy nešetří recenzenti nad novou knihou Petra Pokorného Řecké dědictví v Orientu, kterou vydalo nakladatelství Oikúmené. „Pokorného výklad helénismu přináší vynikající poučení a připomíná zajímavé informace a souvislosti. Nenabízí popularizaci z druhé třetí ruky, ale výklad zasahující do hloubky historických a regionálních zvláštností, čteme v týdeníku Nové knihy. „Pokorného schopnost názorného výkladu vzdálených a nejednoduchých problémů i jeho zvládnutí materiálu jsou úctyhodné a zájemci o pochopení zdrojů naší evropské kultury ji jistě ocení.