Zprávy Klubu akcionářů 8/1995

Číslo

Kromě toho, že můžeme připojit některé informace ohledně alespoň dvou podniků, v nichž máme svůj podíl díky investici kuponů ve druhé vlně kuponové privatizace, vám chci dnes sdělit nejdůležitější závěry z jednání Výboru sdružení (jeho význam a roli každý z členů Klubu zná ze stanov sdružení, které dostal nedávno). Výbor sdružení se sešel v Praze v pátek 8. září 1995.

Na programu byly personální otázky předsednictva Klubu a hlavně rozhodování o budoucí podobě a strategii Klubu.

Mnozí z vás dostali od června nejednu nabídku k odkoupení akcií, které vlastníme z první i druhé vlny. Nabídky byly šikovně stupňovány, aby jim podlehlo co nejvíce lidí. Máme naději, že jednáte dle stanov, podle nichž je třeba k nabídky k prodeji nejprve nabídnout uvnitř Klubu akcionářů a teprve potom, není-li v Klubu zájemce, nabídnout to ven. Dnes vidíme, že i za ty nejvýhodnější ceny onoho zájemce dnes prodáme kdykoliv, protože cena akcií mírně stoupla a odborníci naznačují, že vzestup ceny akcií může pokračovat.

Navíc, rozhodne-li se Klub některé akcie prodat nikoliv jednotlivě od každého akcionáře zvlášť, nýbrž jako „balík“ akcií, tj. např. celý podíl Klubu v jisté firmě, je zřejmé, že za balík akcií se platí jinak než za jednotlivé kusy. Že více, je snad zřejmé.

Proto jsme vymýšleli strategii, jak se této možnosti prodeje přiblížit, bude-li žádoucí, čímž samozřejmě získá každý člen Klubu. Výbor sdružení přijal navržený způsob, o kterém se však nebudu šířit na tomto místě. Každý z členů našeho Klubu dostane po ukončení jistých jednání dopis, ve kterém mu bude vše vysvětleno a navíc dostane na výběr, připojí-li se k tomu či zůstane při starém. Mohu prozradit a ujistit vás, že je vše děláno proto, aby členové Klubu nepřišli o hodnotu majetku a toto nebezpečí hrozí velice reálně, zůstane-li vše při starém. Pro tentokrát jen: věnujte pozornost veškeré korespondenci, kterou z Klubu dostanete, případně se dále informujte, abyste se rozhodli správně.

V předsednictvu byl na místo dr. Davida Kunkeho, který podal resignaci z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí zvolen ing. Jan Matějka a na nejbližší dobu 3 měsíců (do konce roku 1995) bude zastupovat Joela Rumla (studijní pobyt v cizině) ing. Jan Bartušek.

 

Bioster Veverská Bítýška

Víte, že v této firmě máme v obou statutárních orgánech své zástupce – v představenstvu Vladimíra Kopeckého a v dozorčí radě ing. Bohumíra Popeláře. Ujali se svých funkcí po valné hromadě koncem dubna t.r. Zprávu Vladimíra Kopeckého o situaci ve firmě lze shrnout asi takto:

V době, kdy nové orgány převzaly vedení, pracovala společnost jen pro stálé zákazníky, jejichž výroba v souvislosti s restrukturalizací hospodářství značně poklesla. Úměrně tedy klesaly i objemy dodávek pro tyto zákazníky, jak na úseku sterilizace (v této činnosti má společnost téměř monopolní postavení – jde o sterilizaci zdravotnických materiálů a potřeb a výrobků pro technické použití gama zářením), tak i na úseku kompozitních fólií (lakované/laminované kompozitní folie pro kabelářský a nábytkářský průmysl, čímž je pokrýváno cca 85 % dodávek pro domácí kabelářský průmysl). Výroba oxidované celulózy (nejvýznamnější položka výroby – lokální hemostatika na bázi oxidované celulózy /Traumacel/). Nové vedení se soustředilo především na vybudování obchodního úseku, který předtím ve společnosti neexistoval. V současnosti tento úsek již dobře funguje a projevuje se tlak na zvyšování výroby. Podařilo se opět rozeběhnout výrobu oxidované celulozy, na kterou je uzavřenou již značné množství objednávek. Byla uzavřena dlouhodobá smlouva o sterilizaci s významným zákazníkem. Firma však stojí před nemalými investicemi (nákup aktivního kobaltu, rekonstrukce vytápění, příp. zateplení, rozšíření výrobních prostor. Nelze tedy příliš počítat s výplatou dividend. Perspektiva této společnosti je však zřejmá. Zatím bude vhodné setrvat při spolupráci s hlavním akcionářem společnosti, nezmění-li se naše postavení natolik, že bude třeba naši strategii v Biosteru změnit.

 

Koh-i-noor Praha

O této firmě náš zpravodaj hlásí:

V akciové společnosti Koh-i-noor mají členové Klubu akcionářů-Probus cca 4,5 % akcií. Investovali jsme sem body na základě dohody s volným sdružením akcionářů, které vzniklo kolem osoby dr. Jiřího Hejlka a které čítá cca 250 členů. Toto sdružení vsadilo na Koh-i-noor celé své kuponové knížky svých členů, takže dohromady by měli mít v držení cca 9 % akcií z celkového základního jmění 188 milionů Kč.

V květnu se konala valná hromada, na níž se moc v Koh-i-nooru chystala převzít skupina investičních fondů, které měly dohromady asi 5 % a v nich hlavní slovo měl IF Themos, proslulý svým angažmá v kauze s novou budovou pražského Národního divadla. O úmyslech Themosu jsme měli důvěrné informace a Themos je ostatně netajil ani před managmentem podniku: továrnu ve Vršovicích zlikvidovat a pozemky prodat na stavbu obchodního centra. V dané situaci, kdy 95 % akcií mají v držení drobní akcionáři, jsme na valné hromadě získali převahu a v dohodě s managmentem podniku jsme společně s „Hejlkovci“ obsadili dvě místa ve čtyřčlenném představenstvu (zbývající dvě místa má ředitel podniku a hlavní ekonom) a dvě místa ve tříčlenné dozorčí radě.

Pro nejbližší období je naší strategií spolupracovat se stávajícím vedením podniku a vyčkat, jak dopadne restituční nárok dědičky původního majitele podniku, která vlastní další prosperující bývalou filiálku v zahraničí a mělo by jí připadnout 10 % vršovického Koh-i-nooru. Je třeba, abychom zvyšovali svůj podíl mezi vlastníky podniku přikupováním dalších akcií, jak to ostatně činí „Hejlkovci“, protože výhodný prodej nemovitostí ve Vršovicích je v budoucnosti víc než pravděpodobný. Zřejmě budeme postupovat nejen cestou individuálního nákupu akcií, ale i skupováním akcií prostřednictvím některé z „našich“ akciovek.

Podnik hospodaří konsolidovaně, za 1. pololetí tohoto roku vykazuje zisk 2.7 mil. Kč. Z minulého roku má ztrátu 34 mil. Kč, která byla způsobena odepsáním nedobytných pohledávek. Pro blízkou budoucnost je navrhován odprodej nepotřebného investičního majetku (činžovní panelové domy a „poloveřejný“ parovod), které podniku v podstatě neslouží a přinášejí zbytečné náklady. Po odprodeji tohoto majetku bude zřejmě navrhováno snížení základního jmění tak, aby z budoucích zisků nemusela být pokrývána ztráta z minulých let.

jr