Zprávy Klubu akcionářů 4/1994

Číslo

Jak jste byli informováni, konal se v Praze ve dnech 11. a 12. března seminář: Etika podnikání v koncepci cílů a prosperity. Za náš Klub se zúčastnil jeden zástupce, ostatní mají možnost seznámit se s hlavními myšlenkami semináře v brožurce, která byla k této příležitosti vydána. Hlavní myšlenka semináře asi vyvolá diskusi, zvlášť když v našich podmínkách pociťujeme orientaci na rychlý zisk a prosperitu už podobně jako v USA a západoevropských zemích, kde myšlenka etického podnikání vznikla. První část brožurky je věnována analýze situace (Naše historie produktivity), kde názvy kapitol již mnohé napovídají: Selhání tradičních hodnot, Realita etické anarchie… (… ve vzdělání,… v náboženství,… ve vládě, …v podnikání). K analýze řadím i kapitolu druhou Skryté poselství (Cena za úspěch, O individuální morálce, V čem byla chyba?, Velký kompromis, Módní vlna se zastavuje u podnikání). Tato druhá kapitola však již míří k pojmenování možných východisek z dnešní krize, jak je zažívána na Západě. A pak již přijde pozoruhodný pokus nazvaný: Aplikace desatera pro podnikatele, jako základ jistého etického kodexu v podnikání mravném. Toto desatero stojí za to ocitovat v paralele s hlavní myšlenkou biblické verze:

hl. myšlenka biblické verze aktualizované podnikatelské Já jsem Hospodin Bůh tvůj…

1. Nebudeš míti bohů jiných přede 1. Prokazujte patřičnou úctu autoritě

mnou.

2. Neučiníš sobě rytiny… 2. Buďte oddán pouze jednomu cíli.

3. Nevezmeš jména Božího nadarmo… 3. Efektivně komunikujte slovem i skutkem

4. Pomni na den odpočinku 4. Dbejte na potřebný odpočinek, rekreaci a zamyšlení nad vlastní prací.

5. Cti otce svého i matku svou 5. Mějte úctu ke starším

6. Nezabiješ 6. Projevujte úctu k lidskému životu, důstojnosti a právům člověka.

7. Nesesmilníš 7. Udržujte stabilitu sexuálních vztahů a rodiny

8. Nepokradeš 8. Dbejte o správnou alokaci zdrojů.

9. Nepromluvíš křivého svědectví 9. Jednejte čestně a upřímně.

10. Nepožádáš domu bližního svého… 10. Respektujte vlastnické a majetkové právo.

 

Připadá-li vám, že podnikatelská verze není nic nového, jen volná aplikace biblické verze, jsme na tom podobně. Ono je to tak jedině možné. S vědomím, že původní verze byla oslabena. Při četbě brožurky sílil můj dojem, že poslouží-li k prosperitě nálepka etiky podnikání, proč ji také nepoužít? Zvlášť když tomu dobře nahrává celý svět svou bezradností, jak řešit současnou krizi. Chybí hlubší zamyšlení nad skutečnou příčinou, nad hříšností člověka, rozvráceností vztahu člověka k Bohu, a ne jen k nějakým hodnotám. Etické podnikání, jak si to domýšlím z bible, je vlastně jen vedlejší produkt pravdivého postoje člověka před Bohem, kdežto v této brožurce je základním východiskem. V tom je podle mého posun, který vadí. I když vítám, že se na toto téma u nás začíná mluvit.

Klub má v současné době starosti jednak s druhou vlnou (jejíž první kolo ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, už končí), jednak s tím, jak změnit vlastní strukturu, aby Klub mohl operativně a rychle hájit zájmy všech svých členů, tedy aby odpadlo zdlouhavé vyřizování plných mocí, které brzdí rychlé rozhodování. Bylo rozhodnuto, aby se postupně Klub přeměnil ve společnost. O postupu budete informováni dopisem. Mohu vás ujistit, že v žádném případě o nic nepřijdete, hodnota akcií bude zachována, i když k jisté změně dojde.