Zprávy Klubu akcionářů 3/1994

Číslo

V sobotu 12. února se v Praze sešel výbor sdružení Klubu akcionářů, aby 1) vyslechl první zprávy o a. s., v nichž máme podíly, 2) ukončil první vlnu kuponové privatizace v rámci našeho Klubu, 3) začal uvažovat o strategii pro vlnu druhou. Z tohoto jednání vám předkládám tuto úvahu:

Od našich zástupců v a. s. (Lázně Velichovky, Silnice Jičín, SDM Praha a VÚMO Radotín) jsme slyšeli podrobné zprávy o výsledcích za rok 1993. Valné hromady se budou konat v průběhu 1. pololetí tohoto roku. V a. s. to zhruba vypadá jako v mnoha podnicích této republiky. Staré pohledávky (mnohé již nedobytné) zůstávají, zisk je nutno znovu investovat. Není účelem této rubriky zveřejňovat podrobné informace finančního charakteru. Chtěl bych se spíš soustředit na jednu skutečnost, která se objevila a která do značné míry souvisí i s druhou vlnou: Co to znamená podnikat? Jaké jsou meze podnikání?

V jedné a. s. máme většinu a veškeré rozhodování leží na zástupcích našeho Klubu (i když podobné otázky si kladou naši zástupci v dalších a. s., jsou-li zvoleni do statutárních orgánů). Všude se hledají způsoby, jak mnohé zhospodárnit snížením nákladů atd, ale též i snížením počtu zaměstnanců. Už neplatí právo na práci, které vedlo k tomu, že musel být zaměstnán každý, i ten, kdo pracovat nechtěl. Na to nezapomínejme existuje značná část dnešních nezaměstnaných, kteří pracovat nechtějí. Dnes pracuje ten, kdo má chuť a zájem pracovat (samozřejmě, že mnozí také pracovat chtějí a nemohou). Proto se mnohé a. s. uchylují i k tomu, že propouštějí zaměstnance, kteří jsou postradatelní. Náš Klub je tvořen z velké části křesťany. Proto se právě při zmiňované schůzce hodnotící naši činnost v a. s. objevil i tento okruh otázek: Může křesťan jako zaměstnavatel propouštět? Může být účasten vystavení druhého do nedobrého postavení nezaměstnaného? Může křesťan zařídit propuštění těch, kdo mu jeho majetek šikovně rozkrádali, protože předávání vlastnictví se v případě první vlny protáhlo skoro na půl roku? Jistý typ křesťanského romantismu na takové otázky odpoví záporně. Pro tento způsob uvažování je prvotní, že vždy je postižen člověk, i když hříšník. Sami hříšní máme být v hříchu solidární.

Proto na základě tohoto rozhovoru a v souvislosti se strategií pro druhou vlnu zazněl při oné schůzce výrazný hlas: Uvědomme si, co chceme! Podnikat s tím, na co máme právo za účelem prosperity a zisku, anebo podnikat s mnoha, i falešnými ohledy, a pak se však nedivit, že jsme byli okradeni, ošizeni, podváděni.

Mimochodem, stěžejním biblickým tématem je téma spravedlnosti. Napřímení křivého a narovnání deformovaného. Nejsem zastáncem dravého pochodu za ziskem za každou cenu. Myslím si však, že v minulosti bylo mnohé pokřiveno. Je třeba napravovat. I tak, že jisté návyky, praktiky a způsoby (dobře víme, o co jde a co jsme se rádi naučili) jsou rázně přerušeny, třeba i propuštěním, nepomáhají-li domluvy. Křesťanské není vychovávat jen odpouštěním, milostí, ustupováním a vyhýbáním se střetům. Tomu by měl Kristův lid rozumět. A to je nutno vnášet i do podnikání.

Ne náhodou se šíří světem myšlenka etického podnikání. V polovině března se má seminář s tématem „Etika podnikání v koncepci cílů a prosperity konat v Praze, snad i za účasti zástupců našeho Klubu. Více k této události bude možno sdělit příště.

Do konce března ukončete přihlašování do našeho Klubu za účelem společné investice bodů v druhé vlně. Přihlásit se je nutné, protože informace o konečném rozhodnutí se nebude zveřejňovat ani na tomto místě. Adresa ústředí: Marta Kunkeová, Korunní 60, 120 00 Praha 2.

Příští schůzka se bude konat koncem března v Praze na Vinohradech, a tam již půjde o vyhledávání podniků pro investování v druhé vlně.