Z redakční pošty 10/1997

Číslo

Ad Židovským obcím (Protestant 8/97)

Vážení bratři Balabáne a Bláho, vážená sestro Tydlitátová,

tak jako Vy a věřím, že drtivá většina bratří a sester, i já upřímně lituji násilí, páchaného křesťany na Židech po celá staletí. Zásadně se však mýlíte, když přičítáte část viny za vznik antisemitismu už samotnému Novému zákonu. Křesťanský antisemitismus vždy byl a je jen plodem lidské svévolné manipulace s Písmem. Nový zákon mnohokrát potvrzuje, že Izrael zůstává zvláštním, Bohu milým lidem (Ř 9–11). Rád bych krátce reagoval alespoň na dvě místa z Vašeho dopisu: Popis procesu s Ježíšem může pohoršovat mnohé, ale v žádném případě není vina za jeho odsouzení a smrt připisována jednoznačně Židům. Vždyť Pilát měl prostředky a moc Ježíše ochránit! Všichni čtyři evangelisté si naopak dávají velmi záležet na tom, aby zdůraznili, že krví Pána Ježíše jsou bezpochyby vinni židé i pohané. Každý z nás přece svými hříchy pomáhal přibít Ježíše na kříž!

Sám Boží Syn je Vámi zbavován své božské podstaty (kolikátý už je to pokus v dějinách křesťanství?). Protože příslušná biblická svědectví pro Vás zřejmě nejsou dostatečně věrohodná, mohu Vás jen upozornit: Bez Ježíše Krista, Boha, který se z lásky k hříšným lidem stal člověkem, bez jeho kříže a vzkříšení, bez přijetí Boží zástupné oběti za naše hříchy, je každý pokus o hledání pravdy a spravedlnosti předem odsouzen k nezdaru!

V jednom jediném bych si dovolil s Vámi souhlasit – protižidovské křesťanství by skutečně mělo skončit. Toho však lze dosáhnout jedině tak, že budeme s pomocí Boží správně vykládat Písmo, poctivě hledat Boží vůli a řídit se jí. Jen nedávejme za antisemitismus a všechny ostatní naše lidské lumpárny vinu bibli!

Zdraví Vás Váš bratr v Kristu Ježíši