Hutně a chutně 9/2009

Číslo

V době, kdy je nutno zvážit, kudy ve zdejším hospodářství dál, a jak restrukturalizovat způsoby, nač stát vydává peníze, nabízí se inspirace z Finska. V článku Pozdrav z Helsinek upozorňují autoři Zámečník, Sedláček, Mejstřík na obdobnost našich a finských potíží a rozdílnost řešení:

V letech 1991–1994 kolabovalo finské hospodářství, protože podobně jako naše ztratilo sovětské trhy. Hrubý domácí produkt poklesl o 13 %, nezaměstnanost stoupla ze 3,5 na 18 %. Veřejný dluh se zečtyřnásobil z 14 % na 56 % HDP. Vláda tak musela krátit skoro všude, včetně citlivých sociálních výdajů. Úsporné návrhy prosazovala i tamní sociální demokracie. Je symptomatické, že jediné, kde Finové neškrtali ani v časech nejhlubší krize – a naopak zde finance navyšovali – byla podpora strategických investic do budoucnosti. Především do školství, vědy a výzkumu, ale také do kultivace tržního prostředí a institucionálního zázemí.

Na vědu a výzkum – tedy v oblasti, která je – spolu se systémem vzdělání – rozhodující pro budoucí produktivitu, dává v současné době Finsko 3,47 % HDP, zatímco Česko jen 1,5 % HDP. Finsko vede žebříček s 3,3 % zaměstnaných ve vědě a výzkumu, zatímco u nás jsme s úrovní 1,43 % pod unijním průměrem. Důležitým rysem finského úspěchu je fakt, že Finové v podstatě důvěřují své vládě, že rozhoduje po zralé úvaze, kompetentně a bez nadbíhání partikulárním zájmům. Tamní veřejná správa patří k „nejčistším“ na světě, což potvrzují i pravidelná hodnocení vnímaní korupce.
 http://www.euroskop.cz/46/13502/clanek/pozdrav­z-helsinek/ Nějak už nepřekvapí, že Václav Klaus v r. 1994 před svou návštěvou Finska sděloval: „…české zkušenosti by mohly být pro Finsko dost inspirativní… přestože na rozdíl od Finů musíme provádět zásadní ekonomickou transformaci, vypořádáváme se s tímto problémem lépe než oni.“

Po „zimním“ deštivém týdnu se sem aspoň blatem dalo projít. Mám eště sbírat rýňák a cabernety, obhlížím stav hroznů; je furt dobrý. Ten týden plískanic už nezvrátí výjimečnost ročníku, že bude v tem víně nejen pravda, ale aj radost tak veliká! „…a gdýž sa hó šoháj napíjéé, dobrú volu z něhó dostánéé?…“ náhle zahučí v hlavě slovácká odrhovačka. Ano, doplňuju si, kdo sa teho letošního napije, mosí přece byt pozitivně ovíněný, pravdivý, a vzdá díky Stvořitelovi svojema činama! Tož, na zdraví, pane prezidente! Z říjnové vinice, Marek