Hutně a chutně 8/2008

Číslo

V zemi, kde kvete korupce a policie není s to ji vyřešit, je normální, když se média tomuto problému věnují více než jinde. Přesto by si Češi měli dát pozor, aby se to nezměnilo v obsesi, jež společnosti brání vytvořit si názor na věci, které lze ovlivňovat jen tehdy, má-li k nim člověk co říct. Kdo chce, aby ho ostatní brali vážně, ten musí přicházet s vážnými argumenty. A když to udělá, tak se ukáže, že na velikosti vůbec nezáleží. (Anneke Hudalla v úvaze o „sebemarginalizaci“, Respekt 41)

Evropská unie a západní spojenci by měli uznat nezávislost Abcházie a Jižní Osetie za následujících podmínek: urychlené přijetí Gruzie, Ukrajiny, Ázerbajdžánu, Moldávie do NATO, umístění základny NATO v Gruzii, uznání nezávislosti Čečenska-Ičkerie v souladu s principem uznání Abcházie a Jižní Osetie. (Ladislav Garassy, LtN 40)

„Situace je nebezpečná nejen pro české vojáky, ale pro celou koalici. Nejde tedy o to, že by útoky byly zaměřeny jen na Čechy. Bezpečnostní situace nyní v Lógaru prostě taková je,“ odpověděl s věcností vojáka náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek na „starostlivý“ dotaz reportéra, zda situace v Afghánistánu není už pro Čechy kritická. (LN 2. 10.)

„…kdosi zabarvil reklamní tabule podél dálnice do Brna. Nemám s tím nic společného, ale přijímám spolupachatelství a těším se na další naše takové činy.“ (Ludvík Vaculík LN 23. 9.)

Druhú půlkú září, mokře studenú, nejsme vůbec nadšení; zastavený čas révy! Očekávání sběru je nejradostnější za babího léta; obhlížet keře, koštovat zrající osluněné bobule, pozorovat, jak se vyvíjejí chutě, a domýšlet si je dál až do hotového vína. Cosi jako vinařův „advent“, hlavú se honí pár adventních písniček… Cukernatosti a chutě prvních posbíraných odrůd přes blbé počasí stále ukazují na vysokú kvalitu ročníku. Ty písně odkládám přeci jen až na prosinec! Tož dneska z presúzu, přesunuju se sem připravit všecko na zpracování hroznů. Marek